11 продукти за здрави паращитовидни жлези

Кои са паращитовидните жлези и как да поддържаме здравето им?

Паращитовидните жлези са четири неголеми щитовидни жлези, произвеждащи паратироиден (паратхормон, ПХТ) хормон и калцитонин, които от своя страна регулират нивото на калций в организма така, че нервната и двигателна системи да функционират нормално.

Ако нивото на елемента е под определеното, ПХТ стимулира специалните клетки, които извличат калция от костната тъкан. Ако пък той е в излишък, се включва хормонът калцитонин и нивата отново се нормализират.

За да поддържаме здравето на тези жлези, е необходимо да им даваме важни вещества, които постъпват в организма ни чрез храната.

Полезни храни за паращитовидните жлези:

1. Пилешко месо – то е сред най-полезните меса. Наситено е с витамини от група В, селен и лесно усвоим протеин, който е градивен елемент за клетките на посочените жлези.

2. Червено месо – съдържа голямо количество желязо, което е необходимо за производството на паратхормон.

3. Цитруси – стимулират насищането на кръвта с кислород, също така участват в доставянето му до клетките на паращитовидните жлези.

4. Спирулина – източник е на бета-каротин, витамин В3, фосфор, магнезий, калий. Притежава противотуморна активност.

5.  Моркови – влизащият в състава им бета-каротин участва в процесите на образуване на паратироидния хормон.

6. Елда – съдържа 8 незаменими аминокиселини, други ценни вещества в състава й са: цинк, фосфор, калций, магнезий и бета-каротин.

7.  Орехи – желязо, фосфор, калий, калций, цинк, също витамини С и Е – всички тези полезни елементи влизат в състава им. Постъпвайки в тялото те подобряват обмяната на веществата и регулират дейността на паращитовидните жлези.

Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

8.  Сусамови семена – богати са на калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. В тях има и мед, цинк, витамин Е, фолиева киселина и редица полиненаситени киселини. Участват в синтеза на хормоните.

9. Морски продукти – изобилстват от желязо, цинк и витамини А, В12, С. Подобряват дейността на паращитовидните жлези.

10. Бадеми – източник са на белтък, в състава им влизат още: калий, фосфор, цинк, магнезий, фолиева киселина, витамини Е и С. Повишават активността на клетките на паращитовидните жлези.

11.  Люцерна – характеризира се с противовъзпалително и тонизиращо действия, съдържа калций, магнезий, манган, калий и натрий. Консумацията на растението спомага за извеждане на токсините от тялото, активизира жлезите.

 Четете още:

Добавката Е102: жълтата боя в храните

Автор: eli

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *