12 продукта, които бяха неоснователно считани за вредни

Повечето хора разделят всички продукти на полезни и вредни. Първите трябва да се консумират постоянно, а вторите – напълно да се изключи от дажбата. Но правилно ли е да разделяме храната на „черно-бяло“? В менюто ни има много продукти, които се считат за нездравословни, но всъщност носят много предимства. Или поне не толкова страшни, колкото всеки казва.

1. Уиски

Харвардският университет доказва, че умерено количество алкохол повишава нивото на липопротеините с висока плътност (или „добрия“ холестерол) в организма. Уискито съдържа високо съдържание на елагична киселина. Тя е антиоксидант, способен да унищожи патогенните клетки, които предизвикват сърдечни заболявания и рак.
Уинстън Чърчил е бил любител на тази напитка, което не го е възпрепятствало да живее дълъг живот и да прави брилянтна политическа кариера. Основното нещо е да спаэвате мярката.

2. Десерти

Десертите е трудно да се нарекат най-здравословната храна, но те могат да бъдат полезни. Хранителните специалисти са сигурни, че хората, които се лишават от любимите си сладкиши, са по-малко склонни да се придържат към принципите на здравословното хранене в дългосрочен план.
Бет Сесил вярва, че категоричната забрана на сладкишите само увеличава жаждата за тях. Освен това, се увеличава рискът, не просто се хапне, а да се иэяде цяла кутия с вафли. При здравословното хранене е важно не толкова да се откаже вредната храна, колкото за разумен баланс. Ако диетата ви не носи радост, ще бъде много трудно да се поддържа.

3. Палмово масло

Палмовото масло се превърна в един от най-често срещаните и най-евтините видове растителни мазнини в света. То съдържа много антиоксиданти – каротеноиди, които имат положителен ефект върху отслабената коса и кожата. Палмовото масло държи рекорд за съдържанието на витамин Е, който съдържа токотриенол и токоферол. Те се борят срещу свободните радикали, които предизвикват рак.
Хората се плашат от факта, че палмовото масло не се смила, тъй като се топи при температура, по-висока от температурата на човешкото тяло. Това не е вярно, защото мазнините се усвояват в човешкото тяло не под въздействието на температури, а с помощта на биологично активни вещества – ензими.
Основната вреда на това масло е високото съдържание на наситени мазнини. Но същите мазнини присъстват и в маслото.

4. Пуканки

Попкорнът е богат на фибри, които подобряват храносмилателната система и понижава нивото на кръвната захар. Наличието на полифеноли в царевицата прави пуканки една от най-полезните закуски. Полифенолите имат антиоксидантен ефект и имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, а също така предпазват тялото от множество заболявания.

Калоричното съдържание на пуканки ще угоди ще помогне: в борбата с килограмите. Стандартна порция без масло и добавки съдържа само 70 калории. В този случай пуканките бързо създават усещане за насищане.
В САЩ има истински институт за попкорн. Учените са доказали, че 30 грама пуканки на ден намаляват риска от диабет, стомашни язви, ректален рак и също така предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания.

5. Яйца

Много обвинения бяха изтъкнати в посока на такъв популярен продукт като яйцата. Проблеми със сърцето, диабета, салмонелозата и дори онкологията – това е само малка част от това, което плаши любителите на бъркани яйца и омлети.

Но яйцата са една от най-богатите на витамини храни. Те съдържат витамини D и К. Тялото се нуждае от здрави кости, както и холин, който регулира нивата на инсулина и подобрява метаболизма и левцин, участващи в изграждането на мускулите. Яйцата могат да блокират усещането за глад за дълго време. Основното нещо е да не ядете твърде много (2-3 на ден са повече от достатъчно). И да, холестеролът, съдържащ се в яйцата, не предизвиква сърдечни заболявания.

6. Масло

В маслото има много витамини D, A, E, C, B, калций, фосфолипиди и есенциални аминокиселини, които активно участват в изграждането на клетките.
Редовното използване на този продукт влияе положително на външния вид: укрепва косата, предотвратява отделянето на ноктите, тонизира кожата. Маслото в умерени количества, оказва положително влияние върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, повишава еластичността им и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

8. Мая

Дрождите потискат здравата чревна микрофлора, увеличават риска от рак и активно се размножават в стомашно-чревния тракт – това са най-популярните митове за този продукт. Но в процеса на печене, дрождите умират поради последиците от високите температури. Ето защо печеният хляб е безопасен в този смисъл.

В защита на дрождите, може да се каже, че те дават витамини от група Б, необходими за регулиране на метаболизма и работата на нервната система. Освен това те имат 16 различни аминокиселини. Идеалният екип за изграждане и възстановяване на мускулите.

9. Картофи

Всички специалисти по хранене недвусмислено ще кажат: пържените картофи са един от най-ужасните продукти. Изследването на италианския готвач

Giuseppe Daddio обаче казва, че картофите не са толкова опасни. Експертите проучват как маслото, използвано при готвенето, се абсорбира в картофите. Така че, тиквички и патладжан, считани за полезни, абсорбират 30% от маслото, а картофите само 5%. Тайната се крие в нишестето: намалява степента на абсорбция на маслото.

В допълнение, картофите имат високо съдържание на аскорбинова киселина, фибри, калций, фосфор, магнезий, фолиева киселина и калий, дори повече, отколкото в бананите. Така че, да отхвърлите този полезен продукт, определено не си заслужава.

10. Бял шоколад

В състава на тъмния шоколад е какаовото масло, захарта и настърганото какао. Последната съставка е свързана с неговата невероятна способност за подобряване на настроението и подобряване на ефективността.
Бял шоколад се приготвя без използване на настъргано какао, така че често се смята за безполезен продукт. Съдържа обаче какаово масло, което помага за възстановяване на чернодробните клетки и има положителен ефект върху човешкото тяло. Линолеиновата киселина в неговия състав, нормализира кръвното налягане.

Белият шоколад също допринася за производството на серотонин и приема на ендорфини в мозъка. Това се доказва от Майкъл Махт и Йохен Мюлер, които изследват ползите и вредите от шоколада за човешкото тяло.

11. Бира

Бирата има много ползи за здравето, така че можете да си я позволите от време на време. Проучванията доказват, че може да понижи кръвното налягане, да предотврати развитието на диабет и да помогне за загуба на тегло. Xanthohumol, намерен в хмела, е в състояние да сведе до минимум вредата, която някои диети причиняват на тялото.
Качествената бира е добър източник на витамини от вида B (ниацин, рибофлавин, витамини B6 и B12) и фолати. Употребата на тази напитка в умерени количества може да намали риска от сърдечни заболявания с 30-35%.

12. Сладолед

Този висококалоричен десерт не е толкова ужасен. Учените са доказали, че сладоледът действа като антидепресант, въэстановява нервната система и облекчава стреса.

За да направите лечението наистина полезно, внимателно наблюдавайте композицията. Не трябва да съдържа растителни мазнини, багрила, консерванти или изкуствени добавки. Но задължително трябва да има пълномаслено мляко. Обърнете внимание на нивото на мазнините: колкото по-ниско е, толкова повече е замразената захар

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *