3 Ползи за здравето от плодовете от хвойна

Кълновете на хвойната всъщност изобщо не са плодове. Те са конуси от женски семена, които идват от хвойна – вид иглолистно(Pinophyta) растение или дърво. В допълнение към леко заблуждаващото си наименование, хвойновите плодове също не са ягодоплодни, които обикновено ядете със закуска, като боровинки (макар и с подобни размери). Вместо това плодовете от хвойна често се използват като горчива подправка. Всъщност те дават на джина своя отличителен вкус.

Едно от главните употреби на тези плодове е в етерично масло от хвойна. Известна в народната медицина и някои съвременни изследвания като естествен антисептик и антиоксидант, етеричното масло от плодове от хвойна е популярно лечебно масло. Също така е едно от етеричните масла, одобрени от FDA за ограничена вътрешна употреба.

Тъй като те не се консумират като традиционни плодове, няма много информация за калоричното или витаминното съдържание на хвойните плодове. Въпреки това, само малко от подправката може да добави доста горчив цитрусов удар, който искате да добавите към всяко ястие.

3 Предимства на хвойновите плодове

1.Освобождаване на оксидативния стрес и предотвратяване на заболяванията

Едно от основните ползи от плодовете от хвойна е антиоксидантите, които те съдържат. Антиоксидантите помагат на тялото ви да предотвратява и да се бори с болестта, защото облекчава оксидативния стрес, причинен от твърде много свободни радикали във вашата система.

Плодовете съдържат полифенолни съединения, известни като биофлавоноиди или флавоноиди. Тези съединения са тези, които дават на плодовете и зеленчуците (и няколко други храни) своето антиоксидантно натоварване. По-специално, плодовете от хвойна имат 87 различни антиоксидантни съединения, според една химическа оценка.  Тези съединения изглежда се срещат по-често в зрели плодове, отколкото в незрели сортове.

Може би най-важното е, че активността на три изключително важни антиоксиданти в организма се насърчава от плодовете от хвойна: супероксид дисмутаза (SOD), каталаза и глутатион пероксидаза.

2.Естествен антисептик

Антибактериалните и противогъбичните качества на плодовете от хвойна са издържали изпитанието на времето – което е една от причините, поради които етеричното масло от хвойна е често използвано като естествен почистващ препарат. Тези плодове имат убедителни ефекти върху много видове бактерии и гъбички. Всъщност, поне едно изследване предполага, че те могат да бъдат част от лечението на кожни и респираторни инфекции.

Това етерично масло също е установено, че елиминира бактериите и намалява възпалението в устата толкова ефикасно, колкото хлорхексидин – обикновен зъбен медикамент, но без токсични странични ефекти.

Някои доказателства предполагат, че етеричното масло от хвойна може също потенциално да убие бактерии, които са устойчиви на общи антибиотици.

Екстракт от плодове от Juniperus drupacea от Турция показа значителна антибактериална активност при лабораторни тестове срещу различни клетки, включително грам-положителните бактерии, Staphylococcus aureus. Стефловите инфекции причиняват кожни инфекции и проблеми като кипят и понякога могат да доведат до сериозни усложнения като пневмония, целулит или костни инфекции.

3.Подобрява състоянието на кожата

Едно просто търсене от Google разкрива, че едно от най-честите употреби на хвойните плодове, особено във формата на етерично масло, е да се лекуват кожни проблеми като обрив или екзема. Антиоксидантите, които съдържат, вероятно са една от основните причини това да е ефективно.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *