3 заболявания, които сриват IQ-то ни

Неразривната връзка между тялото и съзнанието е доказана от редица проучвания, но учените продължават да извеждат доказателства за това как определени заболявания на тялото може да окажат сериозно влияние на умственото ни състояние.

Поредното такова доказателство пряко свързва физическите изпитания за тялото с изменения в интелекта.

Според експертите може да се откроят няколко чисто физически заболявания, които оказват пряко влияние върху коефициента на интелигентност. Ето кои заболявания на тялото намаляват трайно нашето IQ.

1. Лаймска болест 

Отключващото се след ухапване от кърлеж заболяване е водещо в това отношение. Според експертите, полагайки стриктни грижи за превенция на ухапването през лятото, ние се предпазваме и от същински интелектуален срив.

Основните симптоми на лаймска болест са кожен обрив, висока температура, болки в ставите и задух. Специалистите обаче отчитат и характерни ментални прояви.

Бактериалната инфекция носи редица проблеми за оросяванеот и функционалността на мозъка. Налице са проблеми с паметта, концентрацията и поведението и общ когнитивен срив.

2. Хронични инфекциозни заболявания

Дори леките бактериални и вирусни инфекции може да повлияят интелектуалните ни способности, ако не се овладеят напълно и се обострят периодично. Периодичните изменения в активността на имунната система при хронична инфекция се асоциират с физиологични промени, които неизменно афектират и върху менталното ни здраве.

Възпалението, появяващо се вследствие на имунния отговор към инфекциите, влошава механизмите за сигнализация между мозъчните клетки и структури.

Специално проучване сред хора, хоспитализирани периодично заради обострени хронични инфекции, показва, че резултатите от тестовете на когнитивния им потенциал са по-ниски от тези, когато са в добро здраве.

3. Мозъчно сътресение (комоцио)

Макар рядко да има трайни и непоправими последствия, сътресението на мозъка може сериозно да влоши интелектуалния ни потенциал.

Проучванията показват, че поради чисто физиологични особености последствията са по-трайни при жените, а възстановяването им е по-бавно.

>> Увеличeте издръжливостта и обема на мускулите си! Подобрете капацитета на работа на мозъка си и останете напълно фокусирани на работното си място! <<<

Въпреки негативните последствия от посочените състояния върху коефициентът на интелигентност специалистите отчитат, че интелектуалният срив е само временен и когнитивните функции се възстановяват напълно с времето.

По-трайни са последствията върху IQ-то в случаите, когато причина за интелекстуалните нарушения са емоционални състояния. Доказано е, че интелектуалните последици траят повече при хора, страдащи от депресивни състояния, хронично безсъние, недоспиване и други проблеми със съня. И при тях обаче мозъкът успява да възстанови потенциала си с времето, при премахване на влияещите му фактори.

Четете още:

3 от най-вредните храни и напитки за мозъка

Автор: Мария С.

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *