4 признака, че нещо не е наред с хормоните ви.

hormoni

Когато имате чувството, че нещо не е наред със здравето ви вероятно става въпрос за дисбаланс във вашите хормони. Отговорете си на тези 4 въпроса и разберете дали хормоните ви са в нормата.

1.Спите ли добре?

Ако вашият сън не е толкова спокоен, колкото е бил преди, възможно е хормоните да са виновни.Намаляването на нивата на естроген и прогестерон, докато стареете, са тези, които нарушават вашият сън и ви будят по средата на нощта.  Това може да ви подтикне до приемане на хапчета за сън, което е само временно решение на един дълбок проблем.

2.Изведнъж сте натрупали килограми и не можете да се отървете от тях?

Този симптом обикновено означава лошо състояние на хормоните.  Също така проблема с качването на килограми е свързан със загубата на сън тъй като тялото отделя повече  кортизол. Той от своя страна „окуражава” клетките да складират мазнината.

3.Закъснява ли ви?

Това е голям червен флаг: ако менструацията ви закъснява е време сериозно да погледнете нивата на хормоните в тялото ви. Ако не правите опити за забременяване то тогава се задълбочете над този проблем и си пуснете изследвания.

4.Гърдите ви по-чувствителни ли са?

Това също е проблем породен от естрогена и прогестерона. Когато тези два хормона имат много ниски нива, тялото ви започва да ви подсказва. Чувствителните гърди са резултат от високо ниво на естроген или ниско ниво на прогестерон.

Това са признаците. Звучат ви познато?

Има много естествени начини, по които да се погрижите за вашите хормони. Да започнем с:

  1. Промяна на вашата диета. Това не означава, че трябва да минавате на диета, а по-скоро да добавите някои храни, полезни за хормоните. Например салата. Направете си салата със спанак и сложете малко бадеми. И двете ще увеличат нивото на калций и магнезий. Обичате яйца? Яжте жълтъка той ще ви даде витамин Д.
  2. Медитирайте. Знам какво си мислите. За какво ми е медитация искам просто да спя и да отслабна. Но вашият мозък отделя химикали, които влияят на това как се чувствате. Вероятно отделяте прекалено много кортизол, хормонът на стреса, но с медитацията лесно ще се отървете от него.

Автор: gabriela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =