5 Изненадващи ползи от Хибискуса

Хибискуса е красиво растение, което може да озарява всяка градина. Това цъфтящо растение расте предимно в тропически и топли райони, но може да се отглежда сезонно и в други райони, където климатът е само топъл за част от годината.

Пресни и сушени хибискус цветя са годни за консумация. Те са най-често използвани за направата на билков чай. Чаят съдържа витамини С и А, цинк и няколко минерала. Също така съдържа 15 до 30 процента органични киселини, включително лимонена киселина, ябълчена киселина и винена киселина. Също така съдържат полизахариди и флавоноиди.

Изсушените цветя също могат да бъдат захаросани и използвани като гарнитура, обикновено за десерти.

Освен декора и диетичните употреби, има много медицински употреби на листа и цветя на хибискус. В Аюрведа и китайската медицина, те са били използвани за лечение на няколко заболявания и условия от векове.

Най-добрият начин да се извлекат ползите за здравето от тази билка е да се подготви хибискус чай.

Ето първите 5 изненадващи ползи от хибискус.

1.Намалява нивата на холестерола

Чаят от хибискус е много ефективен при понижаване нивата на липопротеини с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол). То е особено полезно за хора с диабет тип 2.

Той проявява антиатеросклерозна активност и съдържа антиоксидантни съединения, които помагат да се предотврати окисляването на LDL. Също така предотвратява натрупването на плаки в артериите, като по този начин намалява нивата на холестерола и предотвратява атеросклерозата и сърдечните заболявания.

Пийте чай от хибискус два пъти дневно в продължение на няколко седмици, за да контролирате нивото на холестерола.

2.Регулира кръвното налягане

Хибискус също е от полза при контролиране на високото кръвно налягане.

Той съдържа мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат значително да намалят нивата на кръвното налягане. Като диуретик в природата, той също така увеличава уринирането, което помага за понижаване на кръвното налягане.

Плюс това, тази билка ускорява метаболизма и помага за постепенна загуба на тегло.

Пийте чай, приготвен от пресни или изсушени цветя от вида hibisucus 2 или 3 пъти на ден, за да поддържате кръвното си налягане под контрол.

3.Защита на черния дроб

Не само сърцето ви, хибискусът е от полза и за здравето на черния дроб.

Неговите антиоксидантни свойства помагат да се предотврати увреждането на черния дроб чрез неутрализиране на свободните радикали в тъканите и клетките на организма.

Антоцианиновите съединения в хибискус намаляват окислителното увреждане на черния дроб и възпалителните чернодробни лезии, които могат да причинят проблеми с черния дроб.

За да се гарантира добро здраве на черния дроб, пийте чай хибискус веднъж или два пъти дневно.

4.Отслабване

Тази красива билка също помага за отслабване. Зареден с хранителни вещества, флавоноиди и различни минерали, хибискусът намалява усвояването на мазнините и въглехидратите. Това от своя страна може да ви помогне да отслабнете.

Той съдържа високи концентрации на антиоксиданти, които помагат за загуба на тегло чрез повишаване на метаболизма. Също така, като диуретик в природата, тази билка помага да се изхвърли излишната вода от организма.

Пийте 2 до 3 чаши чай хибискус дневно, за да подкрепите усилията си за отслабване.

5.Спира косопада

Ако се притеснявате от загуба на коса, хибискус може да помогне да се борите с това.

Бидейки богат на витамини А и С, както и на аминокиселини, хибискусът може да се бори с косопада и да предизвика растеж на косата. Той също така лекува пърхот, предотвратява нацъфтелите краища.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *