5 лоши навика, които причиняват запушени пори на кожата

Малките пори на кожата и скалпа ви помагат да останете чисти и здрави. Порите, разположени над мастните жлези, отделят естествено масло, наречено себум. Това масло помага за събиране и задържане на мъртвите клетки на кожата.

Но тъй като мастните жлези изгонват тези мъртви клетки, това често води до натрупване и в крайна сметка запушени пори. Порите също могат да се запушат с мръсотия, бактерии и други масла.

Редовното и правилно почистване на кожата може да гарантира, че порите не остават запушени. Но когато не се почистват редовно, запушените пори могат да се развият в хронично акне, дразнене и други кожни проблеми.

Допълнителни фактори като грим, замърсяване и хормонални промени могат да допринесат за проблема.

Освен това много начини на живот и ежедневни навици могат да причинят запушени пори. Навиците са трудни за разбиване, но ако те увреждат вашата кожа, тогава е време да ги промените. Промяната на тези навици може да ви помогне да обърнете щетите и да поддържате красива, чиста кожа.

1.Докосвате често лицето си

Ако имате навика да докосвате с ръката лицето си, докато четете, променете този навик. Това може да допринесе за причиняване на грозни малки пробиви.

Но ако често докосвате лицето си през целия ден, вие замърсявате кожата си отново и отново.

Между миенето, ръцете ви вземат всички видове мръсотия, бактерии и мазнини. Така че, когато докосвате лицето си с мръсните си ръце, прехвърляте от вашите ръце много бактерии, вируси, масла, алергени и примеси, които могат да запушат порите.

Борбайте с този общ навик, като миете ръцете си по-често и активно си напомняте да не докосвате лицето си.

2.Слънчеви бани и използване на слънцезащитни продукти

Един ден, прекаран на плажа, е много забавен, но е много вредно за кожата. Не се препоръчва ползването на слънчеви бани за тропически бронз по всяко време на годината.

Почистването причинява огромни увреждания на кожата и може също да накара порите ви да изглеждат по-големи. Освен това може да причини набръчкана кожа или по-лошо, меланом.

Дори ако използвате слънцезащитен крем за предпазване на кожата от увреждане от слънцето, това може да е проблематично. Много слънцезащитни продукти са комедогенни, което означава, че имат способност за блокиране на порите.

Така че, освен да се избягвате експозицията на слънцето за продължително време, също е важно да изберете правилния слънцезащитен крем. Изберете такъв, който е лек, не съдържа масло и съдържа цинк и титанов диоксид като активни съставки.

3.Пушенето

Пушенето е лош навик както за активните, така и за пасивните пушачи, тъй като това е водеща причина за сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

В същото време пушенето е свързано с кожни проблеми. Когато пушите, вредните остатъци остават на кожата. Този замърсен остатък може да запуши порите ви, да обезцвети кожата и да доведе до нездравословна кожа. Редовното пушене допълнително усилва кожни състояния като псориазис и замаяна кожа.

4.Говорите по телефона

Държите мобилния си телефон в чантата или джоба си и винаги, когато трябва да го използвате, просто го поставяте на ухото и на лицето си.

Ако не почиствате редовно телефона си и екранът е повече или по-малко залепен на лицето ви от цялото му използване, той може да прехвърли мръсотия и бактерии върху лицето ви. Това може да доведе до запушени пори от страна на лицето ви с най-много контакт.

Телефони са изключително мръсни. Те събират мръсотията от всяка повърхност, с която влизат в контакт. За да запазите кожата си здрава, преминете към устройство за свободни ръце. В противен случай почиствайте телефона си възможно най-често, за да предотвратите натрупването на замърсявания и замърсявания на екрана.

5.Прескачане на ексфолирането

Без значение колко пъти измивате лицето си, ако не ексфолирате веднъж седмично, кожата ви ще страда.

Ексфолирането е един от най-добрите начини за премахване на мръсотия, излишно масло и мъртви кожни клетки, които причиняват запушени пори и други кожни проблеми като акне и дефекти.

Друго предимство на ексфолирането е, че помага на вашите продукти за грижа за кожата да проникнат дълбоко в кожата ви, като по този начин правят грима ви по-сияен.

За да намалите размера на порите и да предотвратите запушването поради натрупване на излишен себум, трябва да ексфолирате кожата си веднъж седмично, ако имате суха кожа или два пъти седмично, ако кожата ви е мазна. Избягвайте преексполирането, тъй като може да ограби кожата на естествените масла и да я остави червена и раздразнена.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *