5 признака, че белите дробове не са наред

Респираторните заболявания се отразяват преди всичко на процеса на  дишането, но не винаги има явни симптоми на белодробно заболяване. Вашето тяло може да ви изпраща сигнали за помощ по различни начини. Ако се научите да разпознавате тези признаци, това ще ви помогне да излекувате белите дробове и да облекчите дишането си.

Каква е основната причина за проблеми с белите дробове? На първо място, това е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Това заболяване е четвърто в списъка на световните болести, причина за смъртност, а в скоро време ще бъде и на трето място в така наречения черен списък.

Примерни заболявания, които са включени в общата концепция на хронични обструктивни белодробни заболявания:

• емфизем
• хроничен бронхит
• астма
• кистозна фиброза (муковисцидоза)
Затова, ако откриете поне един от симптомите, описани по-долу, не се опитвайте да ги игнорирате. Тези характеристики, както и промените в здравословното състояние показват, че е време да се консултирате с лекар.

1. През повечето време чувствате липса на енергия
Изкачвате стълбите до третия етаж, а в същото време имате чувството, че сте бягали на маратон? Вашите клетки се нуждаят от кислород, за да произвеждат енергия, която да поддържа цялото тяло през целия ден. Когато кислородът не е достатъчно, всички процеси в клетките протичат по-бавно.

2. Проблеми с дишането
Може би си мислите, че с годините, в зависимост от възрастта на човек, се променя и дишането, и е нормално то да става по-трудно, но не е така. Ако ясно може да се каже, че отдавна са отминали дните, когато сте дишали лесно и дълбоко, може би е време да отидете на лекар и да изследвате белите дробове.

Недостиг на въздух – нарушение на скоростта и ритъма на дишането, което е съпроводено с чувство за липса на въздух. Недостигът на въздух може да бъде свързан с различни патологични състояния, които водят до затруднения при вдишване или издишване. Ако има недостатъчен кислород към органи и тъкани, тялото се опитва да компенсира този недостиг чрез увеличаване и активиране на дихателните мускули, което води до увеличаване на скоростта на дишане.
Понякога човек изпитва недостиг на въздух, поради факта, че е трудно да се освободи въздуха от дихателната система, и в същото време се натрупва много в гърдите. В резултат на това, белите дробове не могат да се справят с основната си работа: те не могат да доставят в кръвта достатъчно кислород.

3. Чувствате се объркани
Знаете ли, че мозъкът използва само 15-20℅ от кислорода,който влиза в тялото?. Нивото на кислород пада бързо в случаите, когато белите дробове не могат да доставят кислород в кръвта. Ниските нива на кислород и твърде високите нива на въглероден диоксид имат сериозно негативно влияние върху способността да се мисли бързо. Понякога това е причина и да бъдем сънливи през целия ден.

4. Теглото ви намалява
Прогресивно заболяване на белия дроб води до много проблеми в тялото и поради това, понякога може и да не забележим, че сме загубили няколко килограма. И това не винаги са мазнини.При хронично обструктивно белодробно заболяване, често се случва и да се губи мускулна маса. В такива случаи, дори и при малко погълната храна, стомахът дава сигнал, че е пълен.

5. Кашлица в продължение на повече от три седмици
Ако кашлицата не си отиде, това е сериозна причина за безпокойство, по-специално ако имате:
• влажна кашлица
• кръвохрачене
• висока температура

На фона на тези ужасни симптоми, пушенето е още една причина за безпокойство, тъй като изброените по-горе признаци, често означават поява  на хроничен бронхит или емфизем. Свържете се с вашия лекар, ако имате кашлица с продължителност повече от три седмици, особено ако дишате трудно.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 10 =