6 билки за чай, които ще направят живота ви по-добър

Билковият чай е вкусен и много полезен. Лечебните растения от които се приготвя чай, дават етерични масла, витамини, микроелементи, биологично активни вещества. Те ви помагат да се насладите на ароматния чай и всички ползи от неговите съставки.

Изберете билки за чай според нуждите си. Искате ли да се ободрите сутрин или да се отпуснете вечер? Или ви липсва енергия през деня?

Жълт кантарион

Чаят от жълт кантарион подсилва имунитета и жизнеността, укрепва венците и лигавиците на устата и гърлото, сърцето и кръвоносните съдове. Помага срещу сезонните настинки и грип. Жълт кантарион се препоръчва през есента и зимата, когато слънчевата активност е ниска: повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Той помага да се снабдим с витамин D през студения сезон. През лятото и пролетта, в период на висока слънчева активност, не се препоръчва да се пие жълт кантарион. Чаят от жълт кантарион може да се използва като профилактика за депресивни състояния.

Ако пиете чай от жълт кантарион, правете паузи – една седмица пиете, следващата почивате. Или пиете през ден. Това е доста активна лечебна билка, която действа с натрупване.

Мента

Ментовият чай трябва да се пие от всяка жена. Той подобрява хормоналния фон, намалява кръвното налягане, успокоява нервите, помага да се отпуснете. Ментовият чай не се препоръчва на мъже, тъй като това може да намали потентността. Ако имате проблеми със стомаха – повишена секреция на стомашен сок, гастрит, рефлуксен езофагит, болки в стомаха – това е вашият чай!

Мащерка

Мащерката е билка, която също има лечебни свойства. Тя се използва широко и в кулинарията, като се добавя към месо, риба, сосове.

За да разкриете всички полезни свойства на мащерката, може да я приготвите на чай. Тази билка повишава местния имунитет на лигавиците и може да се използва като профилактика срещу простуда. За разлика от жълтия кантарион, мащерката няма ограничения за количество и сезон на годината. Чаят с мента и мащерка се препоръчва за бебета при чревни колики. С този чай се лекува стоматит.

Босилек

Босилекът има подчертан вкус и често се използва при готвене. Ежедневното добавяне на босилек към чая, увеличава издръжливостта на нервната система, повишава способността да се адаптирате към стресови ситуации, укрепва имунитета. Добавянето на босилек към черен чай е полезно за децата, особено за учениците в периоди на големи умствени натоварвания, както и за възрастни, които трябва да се адаптират към нови условия.

Роза

Чаят от розови листенца помага за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, укрепва лигавиците, релаксира. Червените и розовите сортове са богати на витамин Р. Чаят от рози е много полезен за здравето на жената и се препоръчва за пиене без ограничения.

Шизандра

Ако страдате от вегетаваскуларна дистония, трудно ви е да се събудите сутрин,  имате ниско кръвно налягане и замайване – добавете от тази ароматна билка към сутрешния чай. Тя повишава жизнеността и работи не по-лошо от кафето, но без неприятните странични ефекти.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *