6 основни грешки при лечението на акне

Лесно е да се допуснат грешки в лечението на акне и дори да се утежни ситуацията, въпреки добрите намерения. Представяме ви списък с най-честите грешки, които се появяват при лечението на акне. В повечето случаи дерматологът ще помогне да се коригира ситуацията.

Грешка 1: Не чакате резултатите и спирате лечението твърде рано

Трябва да се разбере, че кожата реагира бавно на лечение на акне. Дори ако акнето е изчезнало след лечението, кожата се нуждае от време за адаптация и възстановяване. Регенерирането на проблемна кожа обикновено отнема от 6 до 12 седмици, казва Барбара Р. Рийд, MD, професор по дерматология в Университетската болница в Денвър, в Университета в Колорадо, САЩ.

Ейприл Армстронг, д-р, магистър на науките, професор по дерматология в Университета на Калифорния, САЩ, съветва пациентите да използват медицинска козметки за лечение на акне в продължение на 1 месец и след това да продължат да я използват дори и да има подобрение.

В някои случаи, по време на първия етап на лечение на акне (1-2 седмици), кожата е раздразнена, казва Даян Берсон, MD, асистент прифесор по клинична дерматология в Медицинския колеж на Университета Корнел, Итака.

„Това не е инфекция, това е възпаление.“ Понякога състоянието на кожата се влошава, а след това идва подобрението, казва Берсън.

Грешка 2: Веднага започвате да използвате много медицински кремове

Ако  през първите дни на лечение на акне няма видим ефект, хората са склонни да започнат да използват няколко кожни средства, казва Рийд.

„Това, което се случва, когато, след като сте използвали комбинация от няколко средства, е че кожата е максимално раздразнена, което за в бъдеще само усложнява ситуацията“, предупреждава д-р Рийд.

Когато човек се самолекува,може и да си навреди. Самолечението често води до появата на тъмни петна и белези, казва д-р Берсън.

Грешка 3: Прекалено търкате кожата

Преди да приложите някакъв скраб, трябва да знаете, че той действително влошава състоянието на кожата на човек с акне, тъй като само увеличава дразненето, казва Берсън.

Вместо това, внимателно измийте лицето с почистващо средство с неутрален баланс на рН, за да намалите възпалението. Също така е важно да използвате почистващо средство, защото остатъците могат да предизвикат друго възпаление, информира дерматологът Берсън.

“ Акнето не идва от мръсотия“, казва Рийд. Много хора са склонни да измиват лицето като търкат твърде много кожата. Но ако това беше така, краката ни щяха постоянно да са покрити с пъпки!

Грешка 4: Избор на неподходяща козметика

Силно почистващи алкални сапуни,козметика на базата на алкохол влошават състоянието на кожата, податлива на акне, казва Берсън, след консултации с експерти на известни козметични марки като Galderma Stiefel, Procter&Gamble и Neutrogena.

За да направите правилен избор от козметични и медицински стедства, трябва да знаете, какво се крие в етикета. Дерматологът Рийд заяви, че обикновено тя съветва пациентите да търсят продукти с етикет „некомедонни“ или „за кожа, склонна към акне“. Некомедонните козметични продукти не съдържат съставки, които са склонни да запушват порите при хора с кожни проблеми.

Някои съставки, съдържащи се в слънцезащитни продукти и овлажнители, най-вероятно запушват порите. Такива компоненти имат следните имена:

  • изопропил палмитат
  • изопропил миристат
  • бутил стеарат
  • изопропилов изостеарат
  • децил олеат
  • изостеарил неопентанат
  • изоцетил стеарат
  • мириста
  • какаово масло
  • ацетилиран ланолин

Козметичните продукти, съдържащи масло в техния състав, могат да запушат порите и да доведат до възпаление на лицето.

Грешка 5: Изстискване на пъпките

Екструдирането на акне увеличава времето за излекуване на раните и увеличава риска от белези. Ако инфекцията попадне във възпалената рана, отокът се увеличава.

“ Хората са склонни да изучават непрекъснато акнето си и мислят, че ако изтръгнат нещо от там, веднага ще подобрят положението. По този начин те влошават състоянието си.“ казва Рийд.

Грешка 6: Отлагане на преглед при дерматолог

Необходимо е да отидете на дерматолог веднага, след като акнето започне да влияе на самочувствието ви, когато пъпките и черните точки са болезнени, когато след изчезването им се появят белези и средствата за защита не помагат да се отървете от обрива.

Дерматолозите разполагат с богат арсенал от средства за лечение на акне. Те могат да предписват силни концентрации и специално приготвени кремове, както и антибиотици. Предлага се също лазерна терапия и пилинг.

Възможно е пациентът да страда от розацея, която се отличава от акнето по кожното третиране. Розацеята е заболяване, което изисква продължителни изследвания и наблюдение.

 

>>> Вижте как можете да придобиете по-стегната и свежа кожа с DermanovumПодхранващият крем против бръчки Dermanovum работи по естествен начин, като подпомага способността на кожата да се регенерира на клетъчно ниво.Това става чрез стимулиране на производството на колаген в нея запълвайки несъвършенствата, помагайки Ви да изглеждате по-млада и по-привлекателна. Също така подобрява еластичността на кожата, както и помага за по-добрата й хидратация, намалява кожните възпаления и осигурява 
Четете още:

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =