7 необичайни алергена

Назална конгестия, кихане, хрема – ако това е, което преживявате всяка пролет, знайте, че не сте сами. Симптомите на повечето хора с алергии могат да се нарекат дразнещи, но при някои хора алергията може да причини животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия.

Има няколко често срещани видове алергии, включително алергии лъм околната среда (полени, прах, амброзия), храни (фъстъци, миди), домашни любимци и лекарства. Но има и необичайни алергични реакции, за които дори не сте подозирали.

Мокри кърпички

В днешния свят е трудно да се справим без влажни кърпички, но понякога те причиняват неприятен обрив. Те съдържат консерванти и ароматизатори. Въпреки че много детергенти или сапуни съдържат подобни съставки, в случая на мокрите кърпички, те остават по кожата, а не се измиват.

Какво да направя?

Ако не можете без мокри кърпички, опитайте да намерите кърпички без аромат и консерванти, тъй като те са най-честите виновници за алергии. Използването на дезинфенктант за ръце с отделна суха кърпа е по-безопасна опция, за да сте сигурни, че кожата ви е чиста и не е изложена на алергени.

Лосион или крем, който сте използвали за дълго време

Експертите казват, че често се сблъскват с пациенти, които се оплакват от зачервяване и сърбеж, причинени от продължително използване на лосион или крем. Алергичните реакции се появават, когато използвате продукта многократно, но не е напълно ясно защо се появяват след известно време.

Какво да направя?

За съжаление, веднага след като имате реакция, трябва да спрете да използвате продукта. Още по-добре е да запомните компонентите, съдържащи си в него, така че следващия път да не купувате подобен. Антихистаминови таблетки и стероиден крем ще помогнат за облекчаване на сърбежа, който трябва да изчезне в рамкиите на една седмица.

Кремове за сърбеж или мехлеми с антибиотици

Когато се появи сърбеж, първото нещо, което ни идва на ум, е да си купим крем, за да го успокоим. Но понякога тези кремове само влошават ситуацията. По ирония на съдбата, понякога хората са алергични към лекарството, с което лекуват алергия. По-специално към кремовете за сърбеж, които могат да съдържат антихистамин или локален анестетик.

Какво да направя?

Опитайте различен подход. Ако използвате кремове или мехлеми, а алергията не се подобрява, таблетките против алергия може да бъдат най-доброто лечение.

Плюшени играчки

Те могат да бъдат сладки, но меките играчки и сувенири могат да са истински магнити за прахови акари, които причиняват хрема, кашлица, затруднено дишане и могат да доведат до астматични атаки. Акарите в домашния прах обичат топла среда и живеят в меките мебели, като завеси, дивани, килими и възглавници, където се хранят с паднали сухи частици от човешката кожа.

Какво да направя?

Изперете всички меки играчки на температура 60°С веднъж месечно или ги поставете във фризера за минимум 12 часа. Спалното бельо трябва да се подменя редовно, заедно с възглавниците.

Презервативи

Някои хора, които са алергични към латекс, имат дразнещ обрив, когато са в контакт с презерватив. Латексът има растителна основа. За някои хора алергията може да бъде толкова тежка, че да се развие тежка анафилактична реакция. Смята се, че повече от 6℅ от населението като цяло са алергични към латекс, от които 10℅ са медицински работници.

Какво да направя?

Много предмети, които преди са се правели от латекс, сега се правят с по-малко алергични материали, но повечето кондоми все още съдържат латекс. Те обикновено са изработени от синтетични материали, като полизопрен, което ги прави безопасен вариант при наличие на алергични реакции.

Сперма

Въпреки че това е рядко, някои жени имат алергична реакция към спермата. Симптомите включват изгаряне и подуване, след като спермата е в контакт със слизестата мембрана или кожата, както и обрив и сърбеж. В тежки случаи може да възникне анафилактична реакция, което затруднява дишането.

Какво да направя?

Учудващо е, че една жена може да има алергия към един партньор, а към друг не. Когато се диагностицира такава алергия, може да се извърши дисенсибилизация, така че двойката да може да прави секс. Ако мъж и жена се опитват да заченат дете, може да се наложи да се прибегне до IVF (ин витро оплождане) или IUI (вътрематочна инсеминация). Тези две процедури заобикалят ситуацията, в която сперматозоидите влизат в контакт с кожата.

Опитахте ли най-мощния продукт за възбуждане – Makagra Той е под формата на орално желе, е изключително удобен за употреба. Той е безвреден и е изцяло на билкова основа. В състава на Makagra влиза и есктрактът от глог.

Вълна

Вълната често може да причини сърбеж, дори ако нямате алергия към нея. Но някои хора могат да получат по-тежки симптоми поради чувствителност към ланолина – естествено вещество, подобно на восък, произведено от овцете. Ланолинът е масло, което причинява кожно дразнене, обрив, сърбеж, както и подпухналост в очите и назална конгестия. Този компонент често се среща в козметиката, балсами за устни и шампоани.

Ако сте чувствителни към ланолин, използвайте продукти, които не го съдържат. В зависимост от тежестта на алергията, се изписват антихистамини и стероиди.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *