7 причини да пием вода с лимон

Някои започват деня си с лимонова вода, за да отслабнат, а други вярват, че киселата напитка помага да се елиминират токсините. Кои са научно потвърдените свойства на водата с лимон?

1. Водата с лимон стимулира храносмилането

Ето защо, първото нещо, което трябва да пиете сутрин не е кафе, а лимонова вода. Тази комбинация „събужда“ черния дроб, твърди известният американски диетолог Франк Липман. Въпросът е, че нашата „вътрешна лаборатория“ възприема лимоновия сок като увеличаване на храносмилателните сокове и реагира на това чрез отделянето на жлъчен сок. Вкус на мента допълнително „стмулира“ процеса.

2. Водата с лимонов сок допълва липсата на електролити

Електролитите са вещества, които помагат за прехвърлянето на електрически импулси, без които мускулните контракции се затрудняват. Просто казано, това е сол. Ние губим електролити по време на физическо натоварване, особено натрий и калий. Но тази дума, в съзнанието на хора, които са далеч от медицината, е с лоша репутация. Всички знаят, че готварската сол е „бяла отрова“, а отлаганията на сол по ставите трябва да бъдат премахнати. Ето защо, съществува митът, колкото по-малко сол, толкова по-добре. Но нарушението на баланса между вода и сол може да доведе до неправилно функциониране на сърцето и проблеми с нервната система, включително припадъци.
Но без калий и натрий, се появява аритмия, мускулите стават слаби, човек става раздразнителен. Лимоновият сок съдържа калций, калий и магнезий, и това са трите най-важни електролита, които помагат на тялото да работи. Здравето в много отношения зависи от тези соли.

3. Дава дневната доза витамин С

Среден размер лимон съдържа около 83 мг витамин С. Чаша лимонов сок съдържа 112 мг (мъжът се нуждае от 105 мг на ден, а жената – от 85 мг). В допълнение към ползите за здравето, лимоновият сок подобрява външния вид.
Проучване, публикувано в Американския журнал за клинично хранене, показва, че 40-47 годишните жени, които получават дневната доза витамин С, имат по-малко бръчки и по-малко суха кожа.
Също така, витамин С е важен компонент за образуването на колаген, който е необходим за лечението и регенерирането на тъканите. Следователно, това е особено важно след хирургични интервенции или в напреднала възраст, когато способността на организма да регенерира е отслабена.

4. Укрепва имунната система

Витамин С, калий и калций стимулират имунната система. Като правило, тя отслабва от хроничния стрес. Ако защитата на организма се засили, ще се засили устойчивостта към стреса и инфекциите. Въпреки това, лекарите не препоръчват да разчитате само на  чай с лимон, ако сте болни. – той не лекува настинки и грип, само облекчава болката в гърлото. Но редовното консумиране на вода с лимон помага за предотвратяване на усложненията.

5. Насища тялото с антиоксиданти

Лимоновият сок съдържа флавоноиди и други вещества, които имат антиоксидантни свойства. С други думи, те се борят срещу метаболитните продукти или свободните радикали. Антиоксидантите намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет, инсулт и появата на злокачествени тумори. Доказано е, че така наречените естествени съединения на лимоноидите предотвратяват заболявания на кожата, белите дробове, устната кухина, гърдите, дебелото черво и стомаха.

6. Водата с лимон потиска усещането за глад поради пектина

Пектинът помага ефективно в борбата с наднорменото тегло. Лимоните съдържат пектинови влакна, които потискат усещането за глад. Изследванията показват, че хората, които ядат много пектин с храната, губят тегло по-лесно.

7. Без натоварване с фруктоза

Едно от предимствата на лимоновата вода в сравнение другите плодови напитки. Дори и напитките, които ни изглеждат неподсладени, съдържат много захароза и фруктоза, които имат свойството да се превръщат в мазнини, както показват скорошни проучвания.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *