7 признака за развитие на рак при мъжете

Имате отличен апетит, здрав сън и редовно намирате време за физически упражнения. Но ходите ли поне от време на време на лекар? Ако сте пропуснали да забележите ранните признаци на рак, това може да доведе до драматични последствия.

Един от най-добрите начини за борба с болестта рак е да го откриете на ранен етап, когато може да се лекува по-успешно. Проблемът е, че тези предупредителни знаци, понякога изглеждат доста незначителни.

Вижте тези 7 симптоми на рак и отделете време да поговорите с вашия лекар, ако забележите нещо от следното:

 1. Проблеми с уринирането

С възрастта, много мъже са изправени пред следните проблеми с уринирането:

 • необходимост от често уриниране, особено през нощта
 • уринарна инконтиненция
 • невъзможност да се толерира малка нужда
 • дискомфорт по време на уриниране
 • малък поток на урината

Като правило, тези симптоми ги причинява уголемена простата. Те се наблюдават и при рак на простатата. Консултирайте се с вашия лекар, за да се определи причината за този дискомфорт. Лекарят ще прегледа простатната жлеза и може да предложи кръвен тест.(РSA тест), за да се уверите, че нямате рак на простатата.

 1. Промени в тестисите

Ако забележите подуване на тестисите, чувство на тежест или някаква друга промяна на това място, незабавно идете на лекар. За разлика от рака на простатата, който се развива бавно, ракът на тестисите може да се развие много бързо. Необходимо е да се направят кръвни изследвания и ултразвуково изследване на скротума.

 1. Кръв в урината или изпражненията

Кръв в урината или изпражненията – един от първите признаци на рак на пикочния мехур, бъбреците или дебелото черво. Правилно би било,при такива симптоми незабавно да се консултирате с вашия лекар, дори ако нямате други симптоми. Най-вероятно, наличието на кървене не е рак, а хемороиди или инфекция на пикочните пътища. Във всеки случай е важно да се намери причината за тези симптоми и да се започне лечение.

 1. Промяна на кожата

Ако забележите бенка, която се е променила по размер, форма и цвят, или да е на необичайно място върху кожата, трябва да отидете на лекар възможно най-бързо. Появата на нови петна или промяна на вида на старите – това са основните признаци на меланом. Ще трябва  да се направи и биопсия, след като се вземе късче тъкан за диагноза.

 1. Промени в лимфните възли

Лимфните възли са с формата на бобено зърно, в областта на шията и под мишниците. Ако те започнат да се увеличават, това е знак за промени в организма. Обикновено, лимфните възли показват, че имунната система се бори с болки в гърлото или настинка. Но понякога увеличените лимфни възли са в резултат на ракови тумори. Ако отокът остава непроменен в продължение на 2-4 седмици, консултирайте се с вашия лекар.

 1. Дискомфорт при преглъщане

При някои хора, от време на време има проблеми при поглъщането на храна. Но ако дискомфортът продължава, започнете да отслабвате или често повръщате,, вашият лекар ще ви препоръча да се провери за наличие на рак на гърлото или стомаха. В такива случаи се прави рентгенова снимка на стомаха и преглед на гърлото. Преди рентгеновата снимка се пие специална бариева течност.

 1. Киселини в стомаха

Обикновено, в случаите на киселини в стомаха, трябва да се промени диетата и да се преразгледат количествата алкохол, както и да се направи оценка на стреса. Ако това не помогне, консултирайте се с вашия лекар. Ако киселините в стомаха се увеличават, възможно е това да е рак на гърлото или стомаха.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =