7 вида главоболие

Ако често имате главоболие, трябва да потърсите причината.

Причините за главоболие могат да бъдат набор от стрес, вредни газове, онкологични заболявания. Ако главоболието е хронично и не помага дори „хапче за глава“, трябва да помислим за това, дали причината не е някакво сериозно заболяване.

Стрес: тензиологична болка

Този тип главоболие е най-често, а източникът е труден за диагностициране, защото често причината е стрес.

Болките при напрежение се случват по-рядко и само 3℅ от случаите стават хронични. Усещанията при този тип болка са следните: натиск или херметичност по протежение на обиколката на горната част на главата, мускулите на челото, и орбитите са напрегнати, а опитите за отпускане са неефективни.

Най-често болката се проявява след вечеря, когато стресът и умората се отразяват. Обикновено трае около полвинчас и от време на време. Лечението изисква прости анестетици, но ако болките станат хронични, по-добре е да се консултирате с лекар и да преминете курс на лечение.

Като превантивна мярка правете редовно леки упражнения, ходете на чист въздух.

Мигрена: нарушена мозъчна функция

Ако болката е концентрирана в половината от главата и продължава 4 часа и повече – това е мигрена. Този вид главоболие е съпроводено от замайване, гадене и фотофобия. Преди появата на атака, често има визуални аномалии, например, човек вижда ярки ленти или цветни кръгове, чувства се изтръпване на цялото тяло.

Появата на мигрена е свързана с нарушена мозъчна функция и имайте предвид, че в процеса на болка се разширяват кръвоносните съдове в главата, появява се анормална електрактивност на кортекса.

Причините за мигрена често се крият във външни фактори: цигарен дим, силни монотонни звуци, остри миризми. За хората, диагностицирани с мигрена, лекарите препоръчват да се избягват провокативни фактори, тъй като мигрените са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Триптани и болкоуспокояващи не помагат при мигрена.

Клъстерни болки: причини неизвестни

Това е по-рядко срещано главоболие, което засяга около 1℅ от световното население, и 80℅ са мъже.

Характерни признаци: пулсираща болка от едната страна на главата в областта на очите, хрема, червени очи. Този вид болка е толкова силна, че човек не може да се движи и да говори. Клъстерните болки се появяват през еднакви периоди от време, например, веднъж седмично или месечно и са с времетраене от 15 минути до един час.

Причините за клъстерната болка не са установени. Тя може да изчезне така неочаквано, както се е появила. Трудно е да се лекува. Ако атаката от болка се удължи, тогава се използва кислородна маска за дишане на пациента и лекарят предписва лекарства.

Махмурлук

Основната причина за главоболие в този случай се състои в това, че големи дози алкохол разширяват мозъчните съдове и нарушават серотонина (вещество, чрез което електрически сигнали се предават от една нервна клетка към друга). Също така, алкохолът има свойството да дехидратира организма, което само по себе си провокира пристъпите на мигрена.

Класическо средство за подобна болка е таблетка парацетамол и сън.

Мозъчен тумор: лекувайте основната причина

Само 5℅ от случаите на неоплазма са придружени с главоболие. Това е така, защото туморът, увеличаващ се до определен размер, предизвиква повишаване на вътречерепното налягане, което причинява главоболие.

Този вид главоболие се случва сутрин и се придружава от повръщане. Ситуацията се влошава с течение на времето, атаките стават по-чести и болезнени. Човек бързо губи тегло, възможни са спазми. Ако имате комплекс от тези симптоми, незабавно идете при специалист.

Артрит

Интензивно главоболие, придружено от безсъние, депресия, загуба на тегло. Рамото и вратът също може да са причина. Артритът се среща главно при хора над 50 години, а факторите, които могат да причинят болестта не са малко: вирусна инфекция, алкохолизъм, системно „предозиране“ на слънчева светлина, неконтролиран прием на лекарства.

Артритът трябва да бъде лекуван задължително, в противен случай болестта може да доведе до пълно ослепяване. Като правило, лекарят предписва стероидни препарати – спират възпалението на кръвоносните съдове. Също така, пациент с такава диагноза трябва да бъде наблюдаван от офталмолог.

Интракраниално кървене

Внезапна болка, която може да се появи във всяка част на главата. Други симптоми се появяват последователно: зрително увреждане, нарушена координация, проблем с говора, гадене.

Причината – травма на съдовете на мозъка, водеща до кръвоизлив. Тя може да не се появи веднага, а няколко часа след разрушаването на съда. Това се случва в резултат на изтъняване на клетките или в резултат на травма.

Необходимо е спешно да ви види лекар. Първата мярка е отстраняването на натрупаната кръв в черепа, тъй като хематомът ще упражнява натиск върху мозъка. След това, за да рзберете причината за кръвоизлива, трябва да преминете редица изследвания.

>>> Sexavit – продуктът, който ще се грижи за вашето сексуално желание и самочувствие. Прочетете повече ТУК <<<

Четете още: 

Кои храни причиняват главоболие

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − four =