8 полезни комбинации от продукти

Много хора обичат да похапват бисквити с мляко, да хапват сирене, докато пият  вино, приготвят пържоли в яйчено тесто, и мажат фъстъчено масло на тост заедно с конфитюр. Но не всяко  дуо от храни е добро за тялото. С правилната комбинация от съставки, витамините и минералите, които са в тях, ще бъдат по-добре абсорбирани. Ето някои примери за най-успешните комбинации по мнение на реномирани диетолози. 

1. ДОМАТИ И ЗЕХТИН 

Не е нужно да отидете в Италия, за да се храните с брускета (парче препечен хляб с доматени филийки, поръсени със зехтин) или салата от домати , поляти с растително масло . Тези две съставки перфектно се допълват взаимно, казват диетолозите. Мощният антиоксидант ликопен , който се намира в доматите , помага да се неутрализират вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение и зехтинът стимулира усвояването на този антиоксидант. 

2. СЬОМГА И СПАНАК 

За вечеря предпочитате нискокалорични храни, които включват зелени листни зеленчуци, като спанак. Но самият спанак  се комбинира със сьомгата  не само эа да се подобри вкуса, но и да я направи по-питателна. Сьомгата е отличен източник на калций и витамин С, а спанакът помага да се абсорбират по-добре тези полезни вещества. 

3. ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И ПОРТОКАЛОВ СОК 

За закуска е полезно д си приготвите овесена каша, която съдържа желязо (пшеница, елда и овесени ядки) и да пиеге сок от портокал , защото витамин С , който е в портокалите, подобрява способността на тялото да абсорбира желязо. Получаването на достатъчно количество Fe е особено важно за юношите, тъй като този минерал ускорява растежа на организма, увеличава имунитета и нормализира функциите на щитовидната жлеза. Също така е важно жените да поддържат нивата на желязото нормално, защото през периода на менструация, тялото губи голямо количество от този микроелемент. 

4. МЛЯКО И БАНАНИ 

Вече говорихме за ползите от зърнените култури . Кашата ще бъде още по-вкусна, ако добавите банан. Този плод се съчетава перфектно не само със зърнени култури, но и с млечни продукти. Бананът съдържа инулин -растителен полизахарид, който подобрява метаболизма и увеличава способността на организма да абсорбира калций , който се съдържа в млякото. 

5. ОМЛЕТ И ЧЕРВЕН ПИПЕР 

Ако искате да ядете нещо пикантно, подгответе омлет с домати или жълт и червен пипер . Изследванията показват, че яйцата помагат да се асимилират полезните вещества от ярки зеленчуци (включително моркови). Това ястие може да се приготвя всеки ден, защото съдържа много хранителни вещества и малко калории. 

6. ПЛОДОВЕ И ЯДКИ 

Витамин С, съдържащ се в плодовете, също  съвършено се комбинира с витамин Е , на който са богати  ядките и семената. И двете вещества са антиоксиданти , следователно при приготвянето на плодови салати, поръсете ги с ядки или семена – това ще бъде не само вкусно, но и много полезно. 

7. САЛЦА И ГУАКАМОЛЕ 

Ако обичате гуакамоле, сигурно энаете, че основната съставка е авокадо и доматен салца.С такава комбинация, витамин А , който е в тези съставки ще се абсорбира много по-добре. Нека си припомним, че витамин А е важен за зрението и също така стимулира растежа и развитието на клетките в организма. 

8. СЛАДОЛЕД И СЛЪНЦЕ 

Искате да извлечете максимума от сладоледа – използвайте го на слънце . Калцият, който е в замразения крем, се абсорбира по-добре със „слънчевия“  витамин D . Разбира се, диетолозите  препоръчват вместо сладолед, да консумирате нискокалорично замразено кисело мляко.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *