Алкохолът е рисков фактор за рака

За първи път Американското дружество по клинична онкология (АSСО) официално заяви, че пиенето на алкохол е рисков фактор за много злокачествени тумори и може потенциално да повлияе на тяхното развитие.

В допълнение, организацията вярва, че новата им активна позиция за свеждане до минимум на прекомерното пиене, има важни последици за предотвратяването на рака. Дори умерената консумация на алкохол може да увеличи риска от рак, но най-големите рискове се наблюдават при тежка, дългосрочна употреба.

Добрата новина е, че както хората прилагат слънцезащитни продукти, за да намалят риска от рак на кожата, да се ограничи консумацията на алкохол е друг начин за намаляване на общия риск от рак.

Изявлението на ASCO, публикувано на 6 ноември в Journal of Clinical Oncology, получи широка публичност в медиите. Д-р Ноел Локонт, представител на ASCO, коментира:

Не казване:“ Не пийте!“. Казваме: „Ако искате да намалите риска от развитие на рак, пийте по-малко, а ако досега не сте пили – изобщо не започвайте!“. Положението е малко по-различно от пушенето. Тук всичко е индивидуално.

Организацията също така твърди, че лекарите имат ниско ниво на познания за консумацията на алкохол и рисковете от рак. Обществеността също така е слабо информирана. В едно скорошно проучване, проведено от ASCO, 70℅ от американците не смятат, че употребата на алкохол е рисков фактор за рак, според Medscape Medical News.

В изявление, ASCO отбелязва, че консумацията на алкохол е свързана с орофарингиален рак на ларинкса, рак на хранопровода, хепатоцелуларен карцином, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Алкохолът може да бъде рисков фактор и за други злокачествени заболявания, включително рак на панкреаса и рак на стомаха.

Като цяло, според оценките на ASCO, 5 до 6℅ от смъртните случаи от рак по света, са пряко свързани с алкохола.

В зависимост от специфичността на рака, могат да бъдат включени много причинни механизми. Може би най-известният е ефектът от алкохола върху циркулиращите естрогени, свързани с рака на гърдата.

Американската асоциация за сърдечни заболявания, American Cancer Society и Американското министерство на здравеопазването и човешките ресурси, препоръчва мъжете да ограничат приема до едно или две питиета на ден, а на жените – по едно. Въпреки това, мета-анализът на ASCO отбелязва, че една напитка на ден или по-малко е все още свързана с повишен риск от плоскоклетъчен карцином на хранопровода, орофаренгиален рак и рак на гърдата.

АSCO подкрепя стратегията и на други организации, която е насочена към предотвратяване на консумацията на алкохол. Тази стратегия включва следните икономически и икономически препоръки за намаляване на прекомерната консумация на алкохол, а именно:

  • Осигурете скрининг за алкохол
  • Регулирайте качесвото на алкохола
  • Увеличете данъците и цените на алкохола
  • Поддържайте ограничения за дните и часовете на продажбата.
  • Стриктно спазване на закона, забраняващ продажбата на алкохол на непълнолетни.
  • Ограничете рекламите на алкохол
  • Включете стратегия за борба с алкохола в подробните плановеза контрол на рака.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *