България има нужда от ускорен растеж, който да надвишава този в Европа с 2%-3%

Още най-малко 15 години ще сме на дъното на Европа.

Според доц.Виктор  Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме на България най-малко 13 години и то с растеж, който е с 2% по-висок от този в по-развитите страни. По думите на икономиста с растеж от 3.6%, какъвто в момента отчита страната ни, достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме на България около 30 години.

Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години. Това заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, който вчера представи Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на Икономическия институт на БАН.

„Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%“, обясни Йоцов.

Той заяви и че в България са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет.

Йоцов призова и за провеждането на сериозен дебат по отношение на плоския данък. По думите му плоският данък е бил въведен без допитване до обществото и експертите. Това станало в по-благоприятен за българската икономика период, като е дошъл реално в пакет с намаляването на данъчната ставка. Само с изпреварващ ръст на икономиката би бил възможен и по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието, което да доведе до намаляване на социалното напрежение, трупано с години.

Автор: Jaklin

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =