Беладона: използване и рискове

Въпреки факта, че беладона е много отровно растение, хората го използват за медицински цели. В миналото, беладона се е използвала и за отрова. Днес, екстракт от растението се използва за производството на фармацевтични препарати. Един от най-важните продукти на базата на екстракта е атропин сулфат. Той се предлага като разтвор за инжектиране и очни капки. Химични съединения, получени от беладона, се използват за лечение на редица заболявания – от често уриниране през нощта, до синдром на раздразнените черва.

Беладона е отровно растение, което расте в някои части на Азия и Европа.

Растението има малки черни плодове, които не стават за ядене. Консумирането на плодове или листа може да бъде фатално за човека. Подобно на отровния бръшлян, при контакт на листата с кожата може да се получат обриви.

В древни времена, хората са оценявали беладона само заради нейните токсични свойства. С беладона се намазвали върховете на стрелите или се е използвала като отрова.

Учените смятат, че „лудо биле“, споменато от Шекспир в пиесата му „Ромео и Жулиета“, с помощта на което Жулиета намира смъртта си, е именно беладона.

С течение на времето, хората се научават да използват растението за медицински и козметични цели. Така например, през Средновековието в Европа, лекарите са започнали да използват беладона като антисептик при операции.

По време на италианския Ренесанс, който продължава от 15-ти до 16-ти век, растението е на мода сред жените, тъй като сокът от плодовете разширявал зеницата на окото. Беладона дължи името си именно на тази практика, тъй като на италиански името и означава „красива жена“. В наше време, оптометристите често използват беладона за разширяване на зеницата, с цел да се проучи човешкото око.

Днес, беладона може да бъде открита в състава на някои кремове и различни билкови добавки. Препоръчва се, използването на растението да става с повишено внимание и под лекарско наблюдение.

Препарати с беладона могат да бъдат намерени лесно във всяка аптека. Ако ги използвате правилно и спазвате необходимата дозировка, растението не представлява никаква опасност.

Важно е да се отбележи, че използването на листа или плодове, дори и в малки количества, може да бъде смъртоносно. На особен риск са изложени малки деца и бебета, така че трябва да имате един отговорен подход към избора на зоните на съхранение на лекарства, съдържащи беладона.

Скополамин и атропин

Беладона съдържа химикали, използвани при лечението на състояния, такива като симптом на раздразнените черва.

Първият химичен агент е скополамин, който се използва главно за намаляване на ексудати в тялото. Освен това, средството е полезно за възстановяване на стомашната киселина, което помага при гадене и киселинен рефлукс.

Скополамин също се използва за контролиране на сърдечната честота и облекчаване на мускулни болки.

Второто съединение, получено от беладона, се нарича атропин. Подобно на скополамин, атропин може да се използва за намаляване на секрети в тялото. Въпреки това, атропинът не е толкова ефикасен като скополамина, когато се използва като мускулна релаксация при регулацията на сърдечния ритъм.

В допълнение, атропин може да се използва за разширяване на зениците. В някои случаи, атропин действа като антидот на отрова от насекоми и бойни отровни вещества.

След екстракция, едно или двете вещества се смесват с други компоненти за получаване на лекарства, които могат да лекуват различни заболявания, включително:

 • морска болест
 • синдром на раздразнените черво
 • язва на стомаха
 • често нощно уриниране
 • дивертикулит
 • болест на Паркинсон
 • конюнктивит

Беладона е включена в състава на различни лекарства, които не са опасни за хората. Особено ако следвате правилното дозиране. Както при всяко лекарство, може да има странични ефекти, така че преди употреба, определено трябва да се консултирате с лекар.

Алтернативна медицина

Подобно на много други добре известни растения и екстракти, беладона е част от състава на някои алтернативни лекарства, екстракти и хранителни добавки.

Състояния, които лекарства с беладона могат да подобрят:

 • настинка
 • треска
 • мокра кашлица
 • сенна хрема
 • ушебол
 • астма
 • морска болест
 • грип

• кашлица и възпалено гърло

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *