Ботокс: плюсове и минуси

Как да „върнем“ младостта и да изтрием белезите на времето? Един от начините е чрез инжектиране на ботокс.

Това лекарство идва в козметиката от неврологията и много бързо печели популярност сред тези, които желаят да запазят младостта си. Мнозина вече са изпитали ефекта на лекарството върху себе си, някои просто наблюдават резултатите, някои мечтаят и събират пари, а някои напълно отхвърлят идеята за такова подмладяване, страхувайки се от странични ефекти. И така, какви са тези магически инжекции?

Подмладяваща процедура с помощта на отрова

Мнозина са чували за ужасното заболяване ботулизъм. То се причинява от месо, риба и колбаси, които не са приготвени според технологичните препоръки. Ботокс се образува по естествен път и в отровните гъби.

Отровата, която се влива в мускула, причинява отпускане, блокирайки предаването на нервни импулси. Тази способност на ботокса се използва в козметологията. Проучванията започват през 60-те години на 20-ти век и се оказва, че в малки дози и внимателно калибрирани концентрации, ботокс действа локално и способността му да отпуска мускулите води до невероятни подмладяващи резултати. Разширената теория се потвърждава от многобройни експерименти върху животни.

През третото хилядолетие, популярността на ботокса нараства главоломно. С времето той се доказва като много ефективен и хиляди жени по целия свят започват да го слагат на лицето си. Днес е лесно да се различи една жена, която е фен на процедурата и редовно прибягва до нея, като по този начин се опитва да победи бръчките. При инжектиране на ботокс, бръчките стават по-слабо изразени или несъществуващи (всичко зависи от възрастта и редовността на процедурите).

Характеристики на процедурата

Експерти твърдят, че горната трета от лицето реагира най-добре на ботокс.: бръчките на челото и зоната около очите. В зоната около устата, бузите и брадичката, ботоксът действа в по-малка степен, поради което козметолозите препоръчват подмладяване на тази част на лицето по други начини, например, въвеждане на биополимерен гел.

Преди процедурата е важна подготовката: да се извършат процедури с лимфен дренаж, за да се премахне подуването и схващането. В професионалните центрове за красота има много сериозна диагностика на кожата на пациента. Прави се ултразвуково изследване, диагностициране на съдовете, старателно изучаване на структурата и чертите на лицето.

Целта на изчерпателното проучване е къде може да се сложи ботокс и къде е по-добре да се замени с по-безопасни лекарства. Без внимателен анализ, ефектът може да е отрицателен, например веждите може да се смъкнат към очите.

Самата процедура е безболезнена: въвеждането на лекарството не предизвиква неприятни или болезнени усещания, още повече, че при процедурата, лекарят инжектира упойка или се нанася отпускащ крем. Инжектирането се извършва с тънки игли и е сравнимо с ухапване от комар.

Какво да очаквате след процедурата

Ботоксът причинява отслабване на двигателната активност на мускулите. Ефектът се вижда след 1-2 седмици, промените се появяват постепенно. Фините бръчки се изглаждат, повърхността на кожата става по-равна. Ефектът се поддържа за около 5-6 месеца, след което процедурата трябва да се повтори.

Постоянен ефект може да се постине с три процедури годишно. Трябва да очаквате промени в мимиката. Това се дължи на факта, че ботоксът прави невъзможно използването на някои мускули на лицето за дълго време.

Проверете клиниката

Не се доверявайте сляпо дори на най-рекламираната и привидно надеждна клиника. Не забравяйте, че от професионализма на специалиста и отговорното му отношение към процедурите зависи не само от външния ви вид, но и вашето здраве. Бъдете внимателни, преди да се доверите на специалиста и му задайте няколко важни въпроса, например:

  • Къде се е учил да инжектира?
  • Общ опит и редовност на подобни процедури.
  • Брой хора, с които специалистът е работил ореди вас.
  • Имам ли нужда от анестезия и ще я направи ли?
  • Какво да очаквам след инжекцията?
  • Какви са рисковете? Как ще реагирам на процедурата? Възможен страничен ефект.
  • Мога ли да искам обезщетение при нежелани реакции?
  • Колко дълго ще продължи резултатът?

Акупунктурата ще остави ботокса в миналото

Специалистите по красота прогнозират, че традиционната китайска акупунктура ще замести подмладяването с ботокс.

Поискайте от специалиста да ви покаже лекарството, както и сертификат за качество, и откъде е закупен.

Кой е изложен на риск?

Ако искате процедурата да мине без последствия, трябва да бъдете искрени със специалиста. Ботоксът е забранен за бременни жени, както и за пациенти, страдащи от имунни или ракови заболявания. Всичко останало се разглежда индивидуално.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *