Червена боровинка: хранителна стойност и полезни свойства

Ако търсите полезни зимни плодове, червената боровинка е може би най-добрият избор, тъй като е богата на антиоксиданти и фитонутриенти, които укрепват организма. Този мъничък, ярко червен плод съдържа много витамини и носи много хранителни ползи. Червената боровинка е богата на флавоноидите кверцетин и проантоцианидин – мощни противовъзпалителни средства.

От червени боровинки може да се приготвят сиропи, конфитюри, желета, вино и спиртни напитки, сладкиши, пайове, коктейли, суфле, сладолед и бонбони. Богата на антиоксиданти, червената боровинка влиза в състава наа сиропи за кашлица, препарати за лечение на кръвта и инфекции на пикочните пътища.

Полезни свойства на боровинката

Антиоксидантите, съдържащи се в червените боровинки, помагат за предотвратяване на бактериални инфекции.

Според последните научни изследвания, боровинките могат да предотвратят бактериална инфекция, като стафилококи, с които обикновено се заразяваме чрез храна, която съдържа бактерии.

Боровинките имат антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. В боровинките са открити вещества, които се борят с бактериите. Наличието на проантоцианидини, антоцианини, хидроксицинамична киселина, хидроксибензоени киселини и флавоноли – антиоксиданти, които правят боровинките един от най-полезните продукти.

Помагат за намаляване на възпаленията в тялото

В едно проучване са включени 40 здрави мъже на 60-годишна възраст. Всеки ден, двадесет от доброволците, в продължение на 8 седмици консумират по 100 грама от следните плодове: червени боровинки, френско грозде, черни боровинки. Другата група се придържа към обичайното хранене.

Резултатите, публикувани в „European Journal of Clinical Nutrition“, показват, че тези, които ядат плодове, значително повишават нивото на кверцетин. Знаем, че кверцетинът има противовъзпалителни свойства и помага при хронични възпаления като артрит.

Предотвратяват растежа на раковите клетки

В друго проучване на списание Journal of Agricultural and Food, основно внимание е отделено на оздравителния ефект от екстрактите на 10 различни вида плодове, в това число боровинки, касис, ябълка, морски зърнастец, сливи, череши и малини. Според проучването екстрактите от плодове намаляват пролиферацията на клетки при рак на дебелото черво, както и клетки при рак на гърдата. Възможно е витамин С в комбинация с антоцианини о антиоксиданти да стимулира инхибирането на растежа на раковите клетки, така че е вероятно плодовете, включително боровинките да бъдат използвани в борбата с рака.

Намаляват развитието на инфекции на пикочните пътища при жените

Вероятно сте чували, че сокът от червена боровинка облекчава симптомите на инфекция на пикочните пътища. При проучване, жени с инфекция на пикочните пътища, причинена от Escherechia coli, са разпределени на случаен принцип в три групи. Участничките консумират по 50 мл сок от червени боровинки всеки ден в продължение на 6 месеца. Проучването показва намаляване на риска от инфекция на пикочните пътища с 20℅. Това показва, че редовното консумиране на сок от червена боровинка може да намали шансовете за повторна инфекция на пикочните пътища.

Подпомагат поддържането на оралното здраве

Бактериите могат лесно да се разпространяват в устата, което води до образуването на плаки, което увеличава шансовете за развитие на орални заболявания. Антимикробните свойства на боровинките могат да намалят риска от бактерии в устата.

Според проучванията, натрупването на плаки може да причини здравословни проблеми, например, заболявания на венците. Ако обаче редовно поддържате хигиената на устната кухина, можете да намалите рисковете.

Хранителна стойност

В една чаша пресни боровинки се съдържат:

  • 75 калории
  • 6 гр въглехидрати
  • 3 гр протеин
  • 3 гр мазнини
  • 9 гр фибри
  • 21,6 мг витамин С (36℅ от дневната доза)
  • 1,500 IU витамин А (30℅ от дневната доза).

Предпазни мерки и нежелани реакции

Концентратът от боровинки обикновено няма странични ефекти, ако се приема перорално в съотвествие с указанията. Въпреки това, може да не е безопасно да използвате листа от червени боровинки за продължителен период от време. Листата могат да причинят гадене и повръщане.

Има случаи на оплаквания, относно увреждания на черния дроб, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това. Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете сок от боровинки

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *