Червена офика – ползи и вреди

Червената офика се използва широко в народната медицина. Какви са ползите и вредите?

Червената офика е добре известна като декоративно растение. Нейните пресни плодове служат за храна на домашни птици и добитък. Преработените плодове се използват като суровина за производство на сладкарски изделия, алкохолни и безалкохолни напитки.
Червената офика отдавна се използва в народната медицина, но при някои заболявания, тя може и да навреди.

Състав на червената офика

Ползите и вредите на плода се дължат на богатия му състав. Плодовете съдържат захар, ябълчена, винена, и лимонена киселина, танини и пектин, сорбитол, сорбоза, аминокиселини, аскорбинова киселина, сорбинова киселина, флавоноиди, тритерпенови съединения, каротин и диетични фибри. Червената офика е богата на витамини А, В, С, Е, РР и микроелементи.

С този състав, плодовете на растението може да се използват за улесняване на процеса на храносмилане, стимулират метаболизма, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, имат антибактериален, диуретичен и холеретичен ефект.

Полезни свойства

Пресните плодове не стават за ядене, защото са горчиви. От тях може да се приготвят инфузия и паста. В народната медицина, настойки и чайове от плода се използват като диуретик и хемостатично средство.
Червената офика се използва и като холеретичен агент. Това свойство се дължи на съдържащите се в нея сорбинова киселина и сорбитол. Сорбиновата киселина унищожава бактерии, гъбички и вируси. Експерименти с животни показват, че сорбитолът намалява мазнините в черния дроб и холестерола в кръвта. Сорбитолът е ефективен при хроничен запек и запушване на жлъчните пътища.

Съдържащият се в плодовете на офиката амигдалин, помага при атеросклероза.
Препоръчва се сок от офика при намалена стомашна киселинност (1 чаена лъжичка преди хранене). Също така, пресният сок се използва при хипертония, възпаление на бъбреците и на пикочния мехур.

В народната медицина, плодовете се използват при направата на мехлеми, тинктури и компреси за лечение на хемороиди. Това се дължи на противовъзпалителните и хемостатични свойства на растението.

Прах от сушени плодове на офика, се добавят към диетата на хора с диабет и затлъстяване. Съдържанието на органични киселини предотвратява прекомерното образуване на газове в червата.

Външно, плодовете на офиката се използват като средство за лечение на рани и за измиване при скорбут. За лечение на гнойни циреи, може да се използва каша от пресни плодове или мехлем.

Чай от сушени или пресни плодове на офика, действа диуретично и потогонно при настинки, придружени с висока температура.

Пресни листа от офика може да се използват като противогъбично средство. Приготвяне: листата се смачкват и се втриват в засегнатите кожни участъци, като отгоре се слага превръзка, която се сменя всеки ден.
В хранително-вкусовата промишленост, плодовете на офиката се използват в консерви, конфитюри, плодови напитки и ободрителни питиета, ликьори и вина.

Червената офика е подходяща за медоносно растение. Извличаният от нея мед има червеникав оттенък, приятен силен аромат и лечебни свойства.

Противопоказания

Червена офика не се препоръчва за хора, които страдат от повишена стомашна киселинност. Настойки и сок от офика не трябва да се използват от хора, претърпели сърдечен удар или инсулт, както и с исхемична болест на сърцето.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *