Чудното какао – ползи и вреди

Почти всеки обича вкуса на какаото още от детството, но не много хора са наясно с невероятните ползи за здравето. Какаото съдържа полифеноли, които са богати на антиоксиданти и имат важна хранителна стойност за нашето тяло. Консумирането на какао може да подобри здравето на сърцето, кръвоносноте съдове и кожата. Освен всичко друго, какаото  ни прави и по-щастливи.

Векове наред какаото се е използвало в ритуалите и медицината по цял свят. Какаото произхожда от Америка и след това се разпространява в Европа. Използва се за намаляване на теглото, стимулиране на нервната система и подобряване на храносмилателната функция.

Интересното е, че Панама е добре известна с високото си потребление на какао, а населението на тази страна в по-голямата си част е с отлично здраве и много нисък процент на сърдечни заболявания.

Какаото, произведено от зърната на дървото Theodroma Cacao, съдържа много полезни компоненти:

  • Полифенолите са растителни съединения, които предпазват от бактерии и ултравиолетови лъчи. Най-често срещаните полифеноли в какаото са флавоноиди, катехини и епикатехини.
  • Теоброминът е растително съединение, което играе важна роля във функцията на сърцето, дишането и оралното здраве.
  • Минерали. Най-често срещаните минерали са магнезий, мед и желязо. Всеки от тези елементи е важен за зфравето и функционирането на тялото.

Механизми на действие

Флавонолите (клас флавоноиди), присъстващи в какаото, увеличават производството на азотен оксид (NO) в кръвоносните съдове (ендотелните клетки), което води до вазодилатация и подобряване на тяхната функция. Какаото проявява своите антиоксидантни свойства поради наличието на флавонолите, които намаляват образуването на свободни радикали и следователно предотвратяват унищожаването на мазнините в кръвта.

Епикатехините и катехините проникват през кръвно-мозъчната бариера и се локализират в някои области на мозъка. Така мозъкът е защитен и подобрява своите когнитивни функции. Флавонолите също забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, което балансира нивата на глюкозата в организма.

Предимствата на какаото за здравето

Намалява кръвното налягане

Проучване показва, че колкото по-висока е концентрацията на флавоноли, толкова по-голям е ефектът от какаото върху понижаването на кръвното налягане. Тези, които консумират черен шоколад, който има висока концентрация на флавоноли, показват по-добър резултат от тези, които консумират бял шоколад, който изобщо не съдържа флавоноли.

Предотвратява оксидативния стрес

Полифенолите в какаото са антиоксиданти, които предотвратяват образуването на свободни радилали, които увреждат клетките. Доказано е, че какаото има по-голям оксидативен капацитет от зеления и червения чай, както и от червеното вино.

Подобрява когнитивната функция

Какаовите флавоноиди подобравят здравето на мозъка и когнитивната функция чрез преки и непреки механизми. Флавоноидите играят важна роля за здравето на мозъка, защитавайки и подобрявайки функциите му и създавайки нови неврони. Те могат също да обърнат невроналното увреждане при болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

Експериментално проучване показва, че какаовите флавоноли увеличават кръвния поток в мозъка.

Предотвратява сърдечните заболявания

Мета-анализът показва, че потреблението на какао може да намали риска от високо кръвно налягане (хипертония) и съответно риска от сърдечни заболявания. Дневната консумация на какао може да увеличи циркулацията на азотен оксид (NO) в кръвния поток и да подобри ендотелната функция.

Елиминира запек

Какаовата обвивка е богата на фибри, което спомага за поддържането на здравето на дебелото черво. Проучванията показват, че какаото намалява запека, като ускорява движението на червата.

Бори се срещу затлъстяването

Изследвания показват, че лабораторни мишки, които са хранени с какао, имат по-малко висцерална мазнина. Това може да се дължи на способността на какаото да намалява производството на мазнини. Друго проучване показва, че потреблението на какао намалява възпаленията, свързани със затлъстяването и подобрява инсулиновата резистентност.

>> Свалете излишните килограми с Lipoin Мощна формула за стопяване на мазнините по тялото !00% натурален продукт, който ще се погрижи за вашата фигура! <<<

Намалява риска от рак

Орнотин декарбоксилаза е ензим, който присъства в нормалните клетки. Излишъкът от този ензим може да предизвика развитие на рак. Какаовите флавоноли и процианидини намаляват активнистта на този ензим, следователно намаляват риска от развитие на тумори, а също убиват раковите клетки в дебелото черво.

Странични ефекти

Хората с чувствителност към определени храни могат да реагират отрицателно на какаото. Ако възникне алергична реакция, изключете какаото от диетата си, за да разберете кой продукт е причината за такава реакция.

Трябва също да се отбележи, че макар какаото да има много ползи за здравето, шоколадът и други продукти с какао, които се продават в супермаркетите, съдържат големи количества захар, мазнини и добавки, които определено не са полезни за здравето.

Потреблението на какао в големи количества може да причини някои странични ефекти:

  • акне
  • мигрена
  • метали като никел, които присъстват в какаото, могат да причинят алергии и възпаление на кожата.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *