Див ям – лечебни свойства

Wild Yan или Dioscorea villosaе растение, което расте в Северна Америка. В миналото е бил използван от ацтеките и маите, като широкоспектърно лекарство с обезболяващ капацитет. По-късно, европейските заселници използват лечебните свойства на дивия сладък картоф и започват да го използват при болки в ставите и спазмите. Дивият ям се изоолзва за менопауза и горещи вълни, предменструален синдром, нервно напрежение, атеросклероза и затлъстяване. Подобрява церебралния и коронарния кръвен поток, нормализира кръвното налягане, намалява холестерола и подобряеа храносмилането.

див-ям

Wild Yam има уникалната способност да имитира действието на някои хормони, като прогестерон, който премахва симптомите на менопаузата и предменструалния синдром. През 1960година мексиканският сладък картоф е използван в лабораторни изследвания за производство на стероидни хормони. Установено е, че дивият ям съдържа диосгенин, вещество, което в лаборатория може да се превърне в прогестерон, но при директно приемане, не може да се извърши такава трансформация. При използвания лабораторно получен хормон, се наблюдават добри резултати при пациентки страдащи от предменструален синдром и симптомите на менопаузата. За да се облекчат тези симптоми, се използват кремове, които се нанасят върху на стомаха и бедрата. Понякога към екстракта от див ям се добавя и синтетичен прогестерон, за да се подсили ефекта при пациентите.

Когато се приема под формата на капсули, тинктури или чай, дивият сладък картоф има различен ефект. Някои билкари твърдят, че тази билка може да помогне в суров вид при хормонални нарушения, свързани с предменструален синдром и менопауза, тъй като тя съдържа естрогеноподобни вещества.  По-рано дивият ям е бил използван за лечение на сърдечно-съдови заболявания, но това му действие не е достатъчно проучено, за да се дадат някакви препоръки.

Когато се приема под формата на хранителна добавка (капсули) „Див ям“ има същите лечебни свойства, както в суров вид. Подобрява състоянието по време на менопауза, има диуретично и отхрачващо действие. Ако не се чуствате добре и имате някой от тези проблеми значи ви трябва хранителната добавка „Див ям“. Формулата е уникален източник на ценни хранителни вещества, извлечени от биологично чисти растения. Продуктът съдържа 100% натурален екстракт от Див Ям, без изкуствени вещества и без термична обработка, за да можете вие да се възползвате от  пълната гама нутриенти.

Препаратите получени на базата на див ям, имат няколко полезни функции:
* Намалявяне на вредния холестерол в кръвните нива-постоянен соътник на атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания
* Нормализиране на кръвното налягане. Фивият ям има способността да се справя както с в високо, така и с ниско кръвно налягане
* Регулиране на работата на половите жлези при жените, а оттам и нормализиране на целия хормонален баланс
* Запушване на артериите
* Мексиканците първи са използвали дивият ям за контрацептив.
Странични ефекти и противопоказания
* Wild Yam се понася добре, но някои хора могат да изпитат дразнене на стомаха. Може да се появи алергичен кожен обрив
* В особено големи количества, лекарство съдържащо див ям може да предизвика гадене и диария
* Да не се яде див сладък картоф, ако сте алергични към него. Признаците на алергична реакция включват кожен сърбеж и задух
* Дивият ям може да взаимодейства с различни лекарства, включително и противовъзпалителни, затова преди употреба се консултирайте с вашия лека
* Поради риска от вродени аномалии или спонтанни аборти не се препоръчва прием по време на бременност и кърмене.
Предупреждение:
* Wild Yam може да промени нивото на холестерола и кръвната захар. Ако използвате лекарства свързани с тези нива, препарати с див ям трябва да се прилагат с повишено внимание. Ако се появят нежелани странични реакции, е необходима незабавна лекарска намеса.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


1 Коментар

  1. Възможно ли е да причини безсъние

    Post a Reply

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *