Дорадо (Риба-делфин)

Рибата дорадо живее предимно в Средиземно море и Атлантическия океан. Срещат се неголеми популации и в Черно море. В страни като Италия, Франция, Гърция и Турция за нейното развъждане се използват специални ферми със ribaспециална храна и чиста вода.

Дорадо се цени заради плътното й бяло месо, което има изключително приятен вкус. Но нейната популярност се дължи още и на зъбите й, които в миналото били използвани за направа на амулети. Древните римляни смятали, че тези амулети имат магически свойства и предпазват притежателя си от всякакви болести и беди.

В наши дни рибата дорадо е твърде популярна сред ресторантьорите, защото се смята за деликатес.

При купуване на дорадо трябва да се обърне внимание на перките и опашката: те не бива да бъдат сухи. Прясната риба има чисти червени хриле с характерна морска миризма. За да се уверите, че рибата не е била замразявана, я натиснете с пръст – ако формата се възстановява веднага, значи е прясна. Най-вкусни са малките дорадо – от 25 до 40 см.

Рибата дорадо е особено ценена сред диетолозите, защото има ниска калорийност и не съдържа въглехидрати. В 100 грама месо от нея се съдържат само 87 ккал, а хранителнитете вещества са в изобилие.

Ето защо хората, които се опасяват от наднормено тегло, е добре да се заинтересуват от този хранителен продукт. Не бива да се забравя, че при пържене на риба калорийността й се увеличава, затова, ако се цели диетично хранене, е за предпочитане да се готви печена или задушена.

В 100 грама от тази уникална и невероятно вкусна риба се съдържат следните полезни вещества: вода – 77.55 г мазнини – 0,7 г протеин – 18.5 г, въглехидрати – 0,0 г

Витамини: А – 54 микрограма, витамин В1 – 0.02 мг, витамин В2 – 0,07 мг, витамин В5 – 0,75 мг, витамин В6 – 0.4 мг, витамин B9 – 5 мкг, витамин В12 – 0,6 мкг, витамин РР – 6.1 мг, калий – 416 мг, калций – 15 мг, магнезий – 30 мг, натрий – 88 мг, фосфор – 143 мг, манган – 0,02 мг, мед – 0.04 мг, селена – 36,5 мкг, цинк – 0,46 мг, йод – 65 мкг.

Големият брой различни витамини и минерали в рибата дорадо носи много ползи за организма. Белтъчините, съдържащи се в нея, се усвояват лесно – затова може да бъде включена в детското меню, както и в това на бременни жени и възрастни хора.

Дорадото, като и много други подобни видове, съдържа големи количества полиненаситени киселини, които са профилактични продукти срещу заболявания на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от онкологични проблеми.

Йодът, които тя съдържа в големи количества, нормализира функциите на щитовидната жлеза и поддържа нормално ниво на този елемент в организма. В дорадото се съдържа повече йод, отколкото дори в такива шампиони на този елемент като скумрията и костура.

Фосфорът, който също присъства в месото на дорадото, участва в много химични процеси на човешкия организъм и спомага за по-добро усвояване на витамините. Благодарение на богатия химически състав на продукта е препоръчително той да се включва в менюто на болни от атеросклероза, диабет, инфаркт на миокарда, както при висок холестерол.

Противопоказания за консумация на дорадо не са описвани. Единствено трябва да се внимава при хранене на деца с тази риба, защото тя съдържа множество дребни костици.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *