Фактори за ранно побеляване на косата

Побелялата коса е знак за старостта, но не е съвсем така.

Обикновено посивяването е характерно за хората между 30 и 50-годишна възраст, но поради стрес, напрежение и други рискови фактори, се наблюдава и в по-ранна възраст.

Колкото и да е неприятен за мнозина, процесът на побеляване на косата е съвсем естествен. Меланинът е пигментът, от който зависи цвета на космите. Колкото повече остаряваме, толкова повече количеството му в космения фоликул намалява и косата става по-сива. Но какво се случва, ако  имаме бели косми на младини?

Ето няколко фактора, които могат да повлияят отрицателно върху цвета на косата:

1. Eндокринна система

Сивата коса може да е знак за различни болести в организма, за които дори не подозираме. Най-често хора с ендокринни проблеми имат бели косми много по-рано в сравнение със здравите хора. Автоимунни заболявания, рак, сериозни инфекции, също увреждат космените фоликули.

2. B12

Липса на витамин В12 е една от основните причини за белите коси в по-ранна възраст. Ако забележим тази промяна, тя трябва да ни алармира да си направим изследвания за някакъв дефицит в тялото.

Витамин В12 се намира само в животинските продукти като месо, риба, яйца и мляко. Тук проблем може да имат веганите, които не употребяват месо. Но за тях са измислени хранителните добавки, които са много ефективни. Ако бъде установен недостиг, лекарите предписват какво количество от витамина трябва да се взима.

3. Тютюнопушене

Тютюнопушенето не само уврежда кожата ни, но и косата. Никотинът също кара косата да сивее, защото уврежда космените фоликули. Това доказват няколко самостоятелни клинични проучвания в САЩ.

4. Стрес

Стресът също се нарежда в списъка на най-големите причини за побеляването на косата и появата на здравословни проблеми.  Резултатите от изследване, проведено от Нюйоркския университет през 2013 г., показват, че екстремно високият стрес може да промени стволовите клетки в космените фоликули, което води до бели коси в ранна възраст.

Ако ежедневието ни е напрегнато и понякога доста стресиращо, трябва да намерим начин да разтоварваме и „изхвърляме“ негативната енергия.

Лечение

Някои видове лекарства, използвани за лечение на малария или автоимунни заболявания, съдържат хидроксихлорохин. Това химично вещество може да се отрази отицателно на косата.  Единственият начин е да се консултираме с лекуващия лекар и да намерим начин да не употребяваме медикаменти с тежки съставки, които водят до посивяване на косата.

В интернет има много спорове за това дали някои храни могат да причинят бели косми на по-ранен етап. Някои изследвания по тази тема сочат, че захарта инхибира функцията на витамин Е, което е от ключово значение за здравословния растеж на косата.

Също така се смята, че захарта пречи на тялото абсорбира протеини, витамини и минерали – най-важните неща за хубава и здрава коса. Други изследвания показват, че излишните нива на пикочната киселина могат да причинят посивяването на косата.

Всъщност сивата коса се е превърнала в хит през последните години. Много модели – предимно мъже на средна възраст, са избирани за различни рекламни кампании именно заради белите им коси, които ги правят още по-чаровни за повечето жени.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/beauty-today/news_30452.html

Автор: eli

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *