Фурмите намаляват риска от сърдечен удар и инсулт

Фурмите, традиционно са присъствали в дневната дажба на древните воини от Изтока.

Тези плодове не само са задоволявали глада на войниците, но са повишавали и общата издръжливост на организма им. До такова заключени са стигнали и учените от Университета Технион в Хайфа, след много задълбочени изследвания за влиянието на различни плодове и зеленчуци върху здравето.
Оказва се, че фурмите, към които диетолозите са били негативно настроени, поради високото съдържание на и дори неофициално са ги нарекли „сладки бомби“, съдържат комплекс от витамини и укрепват имунитета ,и издръжливостта на тялото.

Как фурмите помагат на сърцето и кръвоносните съдове?

Най-важното, което трябва да знаем за фурмите е, че тяхната употреба намалява риска от инфаркт, инсулт и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Според едно от последните проучвания, фурмите съдържат особено активни антиоксиданти, които не само понижават нивото на холестерола в кръвта, но също така променят и нейното качество. В резултат на това, рискът от образуване на атеросклеротични плаки и запушването на кръвоносните съдове значително намалява.
В същото време се оказва, че сладостта на тези плодове не засяга нивото на захарта в кръвта. При наблюдения при които на пациенти с диабет са давани по 100 грама фурми всеки ден в рамките на три месеца, не е била установена промяна в количеството на захарта. За сметка на това обаче, значително се е понижило съдържанието на мазнини, както и степента на окисление в организма. Ето защо, израелските лекари са поставили фурмите в списъка на вече познатите антоксиданти, сред които са: нар, червено грозде и вино, както и зехтин

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *