Грешки, които допускаме при миенето на лицето

Кожата на лицето е много нежна и деликатна зона, за това трябва да се отнасяте много внимателно с нея и да я щадите.  Грижите, които полагате, трябва да са съобразени с нейния тип.

При всеки човек кожата в тази обляст е различна – нормална, смесена, суха, мазна. Това зависи от генетичната предразположеност, от възрастта, от хормоните, от цвета и плътността на кожата, от това с какво се храним и от възрастта.

Най-честите грешки при миенето на лицето, които се допускат и няколко полезни съвета как да ги поправим.

1. Не избирате правилния продукт спрямо типа на вашата кожа

Лицето постоянно е изложено на външни фактори, които вредят на кожата – прах, грим, слънце, вятър. Затова е важно с какъв продукт ще го почиствате. Необходим ви е продукт, който почиства грима и праха, но без да отмива всички естествени мазнини от кожата. За да сте сигурни, че имате правилния продукт, най-добре се консултирайте с дерматолог.

2. Миете лицето твърде често

Това е най-честата грешка, която допускат жените. Тя е почти толкова вредна, колкото и непочистването на лицето. Достатъчно е да измивате лицето 2 пъти дневно. Ако почиствате лицето си твърде много, кожата може да стане твърде суха или да започне да свръхпроизвежда естествени мазнини, което и да я омазни допълнително.

3. Миете лицето с гореща вода

Използването на твърде гореща или студената вода може да „обърка“ кожата ви и да се стигне до изсушаване или свръхпродукция на себум. Хладката вода е най-подходяща за миене на лицето.

4. Ексфолирате твърде често

Ексфолиантите са добър начин да отмиете мъртвите клетки от кожата на лицето. С ексфолирането обаче трябва да се внимава. Първо, важно е да изберете щадящ кожата продукт. Най-щадящи са захарните скрабове. Можете да приготвите такива и у дома. Не прекалявайте с ексфолирането. 2 пъти седмично е достатъчно. Защото кожата се изтощава и горният й слой започва да се вроговява много бързо.

5. Хавлията:

За лицето си трябва да използвате хавлия, с която да подсушавате само него, нищо друго. Добре е да имате отделна хавлия за лице и отделна за ръце. Също така, когато го подсушавате не трябва да търкате силно и да натискате. Нужно е леко да допрете кърпата и с потупвания да попиете излишната вода.

6. Цената не определя качеството

Това, че сте си купили скъп измивен продукт за лице, не гарантира качество. Качествени продукти можете да откриете сред не толкова скъпата козметика, както можете да попаднете на некачествени и сред скъпата. Затова отново бихме ви препоръчали да се консултирате с дерматолог и да обсъдите рзличните варианти за вас. Можете също така да се доверите на съвет от приятел или пък на собствения си опит.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *