Храната и начинът ни на живот – важните фактори за здрави кости

Изборът на начин на живот, който правим днес, определя вероятността от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст.  Колкото повече калций натрупваме, докато сме млади, толкова повече ще бъде той в костите, когато остареем.  Важен фактор за поддържането на здрави кости и за превенцията на остеопороза, е начинът ни на хранене.

Какво представлява остеопорозата

Остеопорозата е заболяване на костите, при което те губят маса и плътност, в резултат на което стават по-крехки и чупливи. Заболяването в  повечето случаи се диагностицира едва когато се получи фрактура (счупване), обикновено след падане.

Изграждане на здрави кости

Натрупване на запаси от калций в млада възраст е гаранция за изграждането на здрави кости. Диета с достатъчен прием на калций, витамин D и фосфор е също толкова важна, колкото генетичните фактори и физическите упражнения.  Въпреки че развитието на костната система може да продължи до 30-годишна възраст, то скоростта на утаяване на калций е най-висока през юношеските години.

На 18-годишна възраст и двата пола вече са достигнали 95-99% от развитието на индивидуалната си костна маса. Чрез създаване на „костна банка“ в младостта си, хората разполагат със запас от калций, който могат да използват в по-нататъшния си живот.

Препоръчителният прием на калций зависи от възрастта. Средната препоръчителна дневна доза е 800 мг, предвидена в Европейската директива за етикетиране на хранителните добавки.

Значението на правилното хранене и физическите упражнения

Най-добрият начин да се предпазите от остеопорозата, е да се храните правилно и да имате здравословно тегло.

Важно е да си набавяте достатъчно калций от ранно детство до късна възраст и най-добрият начин за това е чрез храненето.

За повечето хора млякото и млечните продукти  са основните източници на калций в диетата.
Други продукти, съдържащи калций, са някои сушени плодове, зелени зеленчуци, пълнозърнест хляб или обогатени с калций продукти.
Както здравословната диета, така и редовните физически упражнения допринасят за изграждане на костната маса и плътност в периода на нейното развитие. Упражненията са важни и в по-късните години, когато заседналият начин на живот увеличава риска от развитие на остеопороза.

Фактори, които увеличават вероятността от развитие на остеопороза са:

Женски пол,фина или дребна костна структура, напреднала възраст; фамилна обремененост; постменопауза, ниско ниво на тестостерон (при мъжете), заседнал начин на живот, Наднормено тегло, Пушенето на цигари,Прекомерната употреба на алкохол

При възрастни хора физическите упражнения подобряват равновесието и координацията и по този начин също  помагат за предотвратяване счупване на костите при падане. Ходене, джогинг, аеробика или танци увеличават мускулната сила и издръжливост.

Поради увеличаване продължителността на живота, се очаква рязко увеличаване на хората с остеопороза в бъдеще. Противодействието може да бъде– насърчаване на хората да приемат здравословна храна, съдържаща калций и физическа активност през целия им живот.

 

Автор: Жаклин Иванова

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *