Хрян и червен пипер: защо предпочитаме пикантна храна през зимата?

Много хора отбелязват, че през зимата им се хапва по-лютивичко. Има обяснение за това.

Предпочитанията към определени храни са сигнал, че тялото има дефицит на някои вещества. Такива сигнали могат да ни предупреждават и за някои здравословни проблеми. Има много причини, поради които човек иска например лютив и разяждащ червен пипер или хрян.

Прегрявате или замръзвате

Това се отнася повече за лятото, отколкото за зимния сезон. Въпреки това, колкото и да е странно, много хора искат пикантна храна дори и в по-топлите райони. Пикантните храни са предпочитани в страни с топъл климат, като Индия или Мексико. Тези храни причиняват обилно изпотяване, което е начинът на охлаждане на тялото. Разбира се, при топло време, изпотяването е естествен процес, който се случва без външна помощ, но понякога потта не е достатъчна, за да се охладим.

Между другото, може би по същата причина, някои хора предпочитат пикантна храна през зимата – тя затопля тялото.

Носът ви е запушен

Хрянът и пиперът перфектно почистват синусите на носа. Когато здравето ви се влоши поради настинка или грип, веднага се появява назална конгестия. Тялото започва да сигнализира за „природно лекарство“ за предотвратяване на запушването, което се превръща в пречка за нормалното дишане. Не забравяйте обаче, че ефектът на пикантната храна ще бъде кратък, така че може да се нуждаете от друго средство за отстраняване.

Яде ви се лютиво? Проверете щитовидната жлеза!

Капсацинът, основната съставка на лютивите продукти, подобрява метаболизма. Ако щитовидната жлеза не е в ред, може да почувствате нуждата от пикантна храна. Ако това желание не е постоянно, най-вероятно нямате сериозен здравословен проблен. Но ако желанието е постоянно, може да се наложи да бъдете изследвани за хипотиреоидизъм.

>> Добавки при проблеми с щитовидната жлеза <<<

Свързани статии: Рецепти и съвети за заболяли от щитовидна жлеза

Имате зимна депресия

Лютивите продукти предизвикват производство на ендорфини. Ендорфините се произвеждат от клетките на хипофизната жлеза. Именно те ни „давт“ положителни емоции, така че нашето настроение зависи от това, колко от тези вещества са синтезирани и освободени в кръвта. В допълнение, „директно задължение“ на ендорфините е намаляването на болката по време на тренировка, нормализирането на състоянието на организма по време на стрес и стимулурането на имунитета.

Организмът „помни“ лютивата храна

Едно просто обяснение за пикантната храна е, че тя е наистина вкусна. Нейният вкус остава в паметта ни за постоянно. В допълнение, лютивите храни имат по-изразителен вкус, така че тялото ви може отново да поиска да им се наслади.

Каквато и да е причината за желанието за пикантна храна, насладете се на мощното действие на ендорфините, произвеждани по време на хранене. Лютивата храна има толкова много предимства, че желанието със сигурност е достойно за удовлетворение.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *