Резене – Див копър

Резенето е подправка, която често бива пренебрегвана заради своя роднина – копъра. Но дивият копър, както още наричат растението, ще добави към ястието ви специфичен аромат и нетрадиционен вкус, които ще изненадат всички. Представяме ви резене – див копър

Описание

Има два вида копър. Едната се третира като билка (билков копър – Foeniculum vulgare) и се третира като зеленчуков тип „bulb“ (флоркелен фенкел или Finocchio – Foeniculum vulgare var. Dulce). Типът билки расте 3-5 фута висок с фин текстуриран листа, наподобяваща копър. В края на лятото се появяват плоски греди от жълти цветя. Склади, листа и семена от този вид резене са събрани и използвани. Фененът от Флоренция е по-къс, с по-тъмна зелена листа и се отглежда за голямата си плоска дебела розетка от дръжки в основата, често наричана „крушка“. И двете форми имат аромат на анасон или сладник.

Култура

Двете форми на копър се отглеждат от семената. И двата вида предпочитат място на пълно слънце в почвата, която е добре приготвена с органична материя. Това е особено важно при отглеждането на копър от Флоренция, тъй като предпочита равномерно влажна почва, за да се развие най-добрата „крушка“. Билковият копър е най-добре засегнат в градината през пролетта, след като измръзва. Тя не се трансплантира добре, поради структурата й на корен.

Фенене на Флоренция е директно засети в градината, но засяването е най-добре да се направи от средата на юни до юли. Това се прави, за да позволи на културата да се развива по време на охлаждането, по-къси дни от края на лятото и началото на есента. Ако се засаждат по-рано, дългите горещи дни на лятото водят до болтове (цъфтене), като по този начин се намалява качеството на „крушката“. Друго важно значение за фенела на Флоренция е поддържането на равномерна почвена влага. Ако почвите се оставят да изсъхнат, това ще доведе до болтове и ще повлияе на качеството на крушката. Когато „луковиците“ започнат да набъбват и да се превърнат в размер на едно яйце, натискайте почвата около „крушката“. Това ще доведе до по-блестяща и „блестяща“ оферта на оферента. Това е процес на блясък, подобен на този, който се прави с праз

Жътва

Билковият копър може да бъде събран, ако е необходимо, чрез отрязване на перата. Ако семето е желано, позволете на растението да цъфти и когато цветните глави станат кафяви, растението може да бъде отрязано, поставено в хартиена торбичка и окачено на хладно, добре проветриво място, за да изсъхне. Семената ще паднат в чантата и след това могат да бъдат почистени и съхранени. Листата могат да бъдат изсушени и съхранени за по-нататъшна употреба. Фенене на Флоренция може да се събере, когато „крушките“ са около размера на топките за тенис, като изкопаят „крушката“ и отрязват корена и режат на върха. След това „луковиците“ могат да се съхраняват на хладно място в продължение на няколко седмици.

Приложение

Билковият копър се използва в рибни ястия, супи и яхнии и копър се използва в колбаси. В сурово сссътояние се използва за салати.

В кухнята резенето съчетава специфичния вкус на копъра и запомнящия се аромат на анасона. Партнира си успешно с подправки като копър, пресен лук, магданоз, мента, пресен чесън, целина. От зеленчуците може да избирате между домати, краставици, картофи, марули, патладжани, цикория, цвекло.

Популярни сортове

Сладко копър – стандартен сорт за производство на пресни и сухи листа.

„Purpureum“ – тип бронзово листо. Използва се като декоративен.

„Rubrum“ – тип от дълбок бронз до червен лист. Също така се използва като декоративен.

Флорални типове копър

„Rhondo“ – Еднообразни кръгли крушки, които бързо се развиват.

„Виктория“ – силен тип с по-голяма устойчивост на болтове.

Cantin“ – много бавно да болт сорт добро за ранно засаждане.

„Mantavo“ – Добър добив при бавно богато разнообразие.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *