Има ли глутен в сиренето?

Повечето сирена се произвеждат от краве, овче или биволско мляко. Почти всички налични в магазините сирена се произвеждат от пастьоризирано мляко, с помощта на високотемпературен процес, който убива бактериите.

Някои сирена са направени от сурово мляко и съдържат полезни бактерии, но те носят по-висок риск от заболявания, причинени от храната. Според Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), рискът от заболявания, свързани с храненето (известен също като хранително отравяне), е най-висок при децата, хората с отслабена имунна система, възрстните хора и бременните жени.

Ако сиренето е правилно произведено, съхранявано и консумирано с умереност, то не представлява опасност за хората без алергии. Но има ли глутен в сиренето?

Няколко факта за сиренето:

  • Различните видове сирена съдържат различни количества глутен.
  • Използването на определен вид сирене зависи от нуждите на лицето и неговото здравословно състояние.
  • Асортиментът от сирена е в състояние да задоволи различните нужди от хранене. Съществуват например мазни и нискомаслени сирена, както и такива, с ниско съдържание на натрий.

Има ли глутен в сиренето?

Фондация „Целиакия“ е включила млечните продукти в групата на храните, които не съдържат глутен. Въпреки това, някои сирена може да съдържат съставки, които са източник на глутен.

Препоръчваме ви, да четете внимателно всеки етикет на храните и ако се наложи, да се свържете с производителя по въпроси относно конкретни продукти, ако имате някакви съмнения.

Кои сирена съдържат глутен?

Известно е, че в сирената чедър и пармезан, вероятността за наличие на глутен е по-малка.

Все още има спорове дали някои видове синьо сирене не съдържат глутен. Отговорът на този въпрос зависи от мястото на отглеждане и видовете мухъл по това сирене.

Всяко сирене, което е претърпяло допълнителна обработка, например натрошено или топено сирене, най-вероятно съдържа глутен. Кръстосаното замърсяване също предизвиква загриженост,ако същите инструменти или оборудване са използвани за обработка на продукти, съдържащи глутен.

Защо трябва да се откажете от глутен?

Някои медицински състояния изискват отказване от глутен. Целиакия е автоимунно заболяване, при което се получава разстройство на тънките черва, ако консумирате глутен. Хората, които са свръхчувствителни към глутен, също трябва да го избягват поради стомашно-чревни смущения или други неприятни симптоми.

Безглутенови сирена

Списък

  • Бри
  • Чедър
  • Швейцарско сирене
  • Пармезан
  • Проволоне
  • Козе сирене
  • Рикота

Съществуват и алтернативни млечни сирена, които обикновено се произвеждат от растителни източници, като соя или ядки. Някои от тези продукти са без глутен, но други могат да съдържат съставки с глутен.

Естествената алтернатива на сиренето без глутен е авокадото. Авокадото добавя вкус и кремообразна текстура в много ястия, например сандвичи или салати.

Как е направено сиренето?

За да се започне процесът на производство на сирене, към млякото се добавят полезни бактерии. Производителите на сирене добавят различни бактерии в зависимост от вида сирене, което произвеждат. Полезните бактерии започват да ферментират лактозата – видът захар, която се съдържа в млякото.

След това се добавя съставка наречена „сирище“, понякога едновременно с багрилата. Шоколадовият ензим помага за отделянето на сухото мляко от течността. Разбъркването и нагряването също спомагат за отделянето на сместа. Накрая се добавят серумните предпазители, а следващата стъпка варира в зависимост от видовете сирене.

В някои продукти, например извара, която се използва за производство на Чедър, се добавя сол, а след това на масата се придава определена форма. За произвидството на Моцарела се използва извара, която се импрегнира в солен разтвор (саламура).

Какъв вид сирене се счита за най-полезно?

По принцип повечето диетолози препоръчват използването на пълномаслено мляко в умерени количества. Също така, е по-добре да се предпочитат естествените сирена вместо преработените.

30 грама сирене Чедър осигурява 115 калории, по-малко от 1 грам въглехидрати, около 6 грама протеин, както и 9 грама мазнини. Същото количество сирене осигурява 201 млг калций, което е 20℅ от дневния прием на калций. Сиренето е класифицирано като храна с високо съдържание на калций.

Бременност

Бременните жени трябва да избягват сиренето от непастьоризирано мляко поради риска от листериоза – сериозно заболяване, свързано с храните. Меките сирена като Бри, Камамбер и Кесо -фреско, се произвеждат най-често от непастьоризирано мляко.

Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост е състояние, при което хората изпитват трудности при усвояване на лактозата. Консумацията на млечни продукти в този случай може да доведе до гастроинтестиналини симптоми, като газове, подуване на корема и диария.

Някои сирена, особено естествени, подправени сортове, съдържат по-малко лактоза, отколкото други. Количеството лактоза, което човек с непоносимост към лактоза може да консумира в едно хранене без никакви симптоми, е индивидуално за всеки.

Такива сирена като Чедър, Моцарела, Пармезан и Швейцарско сирене съдържат по-малко лактоза, отколкото някои други сортове, така че те са по-подходящи за хора с непоносимост към лактоза.

Високо кръвно налягане

Хората с високо кръвно налягане трябва да внимават за съдържанието на сол в сиренето. Топените сирена и кашкавалът, обикновено са силно солени, така че трябва да избирате сирене с ниско съдържание на натрий. По-меките сирена, като Моцарела и Рикота, обикновено съдържат по-малко сол.

В заключение

Някои сирена са без глутен, докато други могат да съдържат някои продукти от пшеница. Хората с непоносимост към глутен, трябва внимателно да проучват информацията на опаковката, за да се уверят, че сиренето е подходящо за консумация. Съществуват и алтернативи на сиренето, които не съдържат глутен, на които си струва да се обърне внимание.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *