Инхалации при кашлица и ринит

Вдишването е популярен начин за лечение на настинки и кашлица, който се използва както в поликлиниката,така и у дома. Инхалациите при кашлица и простуда помагат бързо да се справим със симптомите и да възстановим дишането. Въпреки това, тази процедура има много противопоказания и някои пациенти трябва да правят инхалации с изключителна предпазливост.

Вдишване: предимства и недостатъци

Инхалацията е един от методите за физиотерапия, при който, в тялото се въвеждат лекарства под формата на суспендирани частици в пара (аерозоли). Инхалациите се извършват не само в болнична среда, но и вкъщи, с помощта на специални устройства – инхалатори.

Предимството на инхалацията е, че с този метод на лечение има целева доставка на лекарства до местата, които се нуждаят най-много от тях, например, ако става въпрос за възпалителни заболявания на дихателните пътища. Това е много по-ефективно от използването на лекарства, които трябва да бъдат взети или инжектирани интравенозно, защото при това системно действие има странични реакции. При вдишване лекарствата не навлизат в системния кръвен поток, така че честотата на нежеланите реакции е значително намалена.

С помощта на инхалации, при кашлица или хрема може да постигнете следните терапевтични ефекти:

  • разширяване на бронхите (бронходилатация)
  • мукорегулация – намаляване на вискозитета на бронхиалните секрети, в резултат на което храчките се отделят по-лесно от бронхите
  • елиминиране на възпалението, което допринася за възстановяване.

Недостатъците на инхалацията

  • често при пациентите има затруднения при спазване на температурния режим.
  • при термичното действие при инхалация, съдовете се разширяват, кето причинява подпухналост при ларингит. Понякога това може да застраши живота на пациента.
  • горещият аерозол води до разхлабване на лигавиците и намаляване на локалния имунитет, което само улеснява проникването на инфекциозни агенти в тялото.

Видове инхалации

В зависимост от температурата на вдишвания аерозол и формата на лекарството, се различават следните видове инхалации:

  • Вдишване на пара. При вдишване на пара, въздухът загрява до 45°С. Максималната допустима температура е 55°С (за възрастни). Ако вдишвате твърде горещ въздух , това може да доведе до изгаряния на ларинкса и фаринкса. За инхалации с пара се използват етерични масла или отвари от лечебни растения. Парогенераторите са ефективни при болезнено преглъщане, кашлица с трудна храчка, особено в началните стадии на заболяването. Продължителността на процедурата за вдишване на пара е 5-7 минути.
  • Сухи инхалации . В този случай разтворът на лекарството за кашлица се смесва с горещия въздух. След като водата се изпари, прахът от лекарството лесно прониква в ларинкса и трахеята. Като правило се използват сухи инхалации за възпалителни заболявания на бронхите и белите дробове. Предимството на сухата инхалация е, че може да се използва за точно дозиране на инжектираното активно вещество. Дозата се избира индивидуално, в зависимост от възрастта и заболяването.
  • Инхалация с масла. Такива вдишвания омекотяват лигавицата при простуда и кашлица. Те образуват маслен филм в лигавицата. Инхалациите с масла улесняват състоянието на пациента по време на кашлица, ринит, както и за предотвратяване на бронхопулмонални заболявания. За маслени инхалации се използват етерични масла от мента, евкалипт, бор, лайка, ела и др.

Внимание: мастните инхалации са противопоказни за пациенти, които работят в силно запрашена среда. Когато маслото се комбинира с прахови частици, в дихателните пътища се образуват конгломерати, които могат да запушат лумена на бронхиалите и белодробните алвеоли.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Trackbacks/Pingbacks

  1. Магарешки бодил - билката с безброй ползи за здравето - izdrave.bg Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билколечение - […] потентността, хемороиди, кожни обриви, лишеи, против кашлица, задух, скрофулоза, слабо сърце, злокачествени рани и […]

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *