Как австрийците се хранят, без да пълнеят

Често ли ядете в обществения транспорт? За жителите на Виена, леката закуска в колата е обичайна практика. В метрото ще видите много хора, които шумолят с опаковки и дъвчат сандвичи. По улиците те са още повече: австрийците не смятат за срамно да се яде на улицата. Бял или ръжен хляб с шунка, масло, сирене и лист от зелена салата е любима закуска в Австрия. И как тази нация остава здрава и хармонична с такова отношение към храната?

Австрийците не принадлежат към народите, които приговят храната главно у дома.

Типичната австрийска закуска е кафе със сладкиши или колбас със сирене, който съдържа 350 ккал в едно парче! Виенска закуска – кафе, яйце, багета с конфитюр, нарязани сирене и колбаси, масло.

Австрийците рядко се хранят у дома. Който работи, се храни в работническите столове, където храната е доста евтина. Много храни се предлагат и в заведенията: спагети, салата с риба тон, виенски шницел с пържени картофи, супа, гулаш.

Тайната на този виенски шницел е  във висококачественото телешко месо.

Между другото за шницелите: австрийците са не само любители на кафе, но и месоядни. Те ядат 65 кг месо на човек годишно, а три четвърти от това количество е свинско.

Националната австрийска кухня се базира главно на месо. Традиционно ястие са кнедли от яйца и брашно, задушено свинско с горски гъби.

Но вечерята в разбиранията на австрийците е много важно събитие. Тук се крие една от основните тайни на австрийската кухня. Те подготвят ястията „днес за днес“ и не разбират как може да се претоплят ястия на следващия ден или дори още повече за вдругиден. Всяка вечеря е свежа. Изключение правят печените сладки, които могат да се съхраняват и няколко месеца, като коледните бисквити, например.

Щрудели, пайове, кифлички, кейкове, невероятната торта „Захер“ се приготвят често и по много. Как успяват австрийците да не натрупват мазнини?

Дори и в студения сезон, австрийците весело дъвчат на улицата!

Къде е тайната?

Първо, австрийците не преяждат. Те не са фиксирани върху храната, и въпреки че класическата вечеря се състои от първо, второ и десерт, храненията през деня са няколко, но на много малки порции.

На второ място, ядат много хляб,но като отделно, независимо ядене, а не със супа или картофи. Много често в детските градини се предлага хляб с масло като закуска. Говорим за пълнозърнест хляб.

Трето: те ядат много зеленолистни зеленчуци. В супермаркетите се продават около седем вида различни салати. Австрийците ги нарязват, добавят малко краставица, домати, червени чушки, лук, зехтин и балсамов оцет. Тази салата е почти задължитрлна добавка към всяко ястие и често се използва като гарнитура за месо

Четвърто, те пият много вода, която почиства тялото от токсини и заглушава чувството на глад.

Пето, те харесват натурално кисело мляко, което добре стимулира храносмилането. По алпийските ливади пасат крави, които дават висококачествено мляко. Изборът от видове кисело мляко е доста голям.

Друга причина за здравето на нацията са биопродуктите.

По отношение на био-фермите и био-предприятията, Австрия се нарежда на първо място в Европа: всяка пета ферма и всеки пети хектар са биологични. Органичните продукти се произвеждат екологично чисти с минимално използване на химикали.

Въпреки, че биопродуктите са с 30-50℅ по-скъпи, австрийците са готови да дадат повече пари, но да се хранят здравословно.

Австрия е лидер на ЕС по производство на биопродукти.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *