Как да избегнем обостряне на пептична язва

За съжаление, влошаването на повечето хронични заболявания винаги идва през пролетта и есента. Според статистиката, 20℅ от обострянията настъпват през есента. Какво трябва да знаем за атаките на язвената болест през първите есенни месеци?
• Не забравяйте за промените на светлата част на деня, която се скъсява през есента и биологичният часовник трябва да се регулира.: трябва да ставате по-рано и да лягате по-късно. Преструктурирането на нов дневен режим е задължително. Биологичният часовник е много по-сложно устройство от обикновения. Ако обикновения часовник просто преместваме с един час напред, то при биологичния става въпрос за цели каскади на хормоналната регулация и цялата нервна система.
• През есента, наред с другите неща, имаме една постоянно променяща се атмосфера и натиск, към които много хора са чувствителни. Създават се хипертонични или хипотонични тежести за тялото. Липсата на светлина през повечето време, причинява стрес, лошо настроение умора. При някои хора дори самата идея за смяна на часа, предизвиква потиснато състояние на ума. Не е изненадващо, че на фона на депресията има обостряне на хронични заболявания, включително пептична язва.
• След лятната почивка и ваканцията, много жени снятат, че задължително трябва да минат на диета. Естествено, умишленото гладуване в продължение на няколко седмици, води до трагични последствия. Организмът реагира радикално на радикалните промени в храненето – обостря се язвата. Към това можем да добавим многото кафета, цигари и алкохол (всеки от които има дразнещ ефект върху лигавицата), както и бързото ядене в заведенията за бързо хранене поради липса на време. Много от пациентите на гастроентеролога са наясно с последствията от този начин на живот, но дори и най-съвестните от тях понякога просто попадат в капан: пътувания, обучение, празници, служебна вечеря, работа, която трябва да се свърши в определени срокове – и за всичко това, плащате със здравето си.
Как да се предотврати стомашна язва
1. Ако сте диагностицирани с ерозивен гастрит (увреждане на повърхността на епитела), при спазване на определен режим на лечение, лекарят и храненето ще ви излекуват бързо, без заплаха от рецидиви. Ако не спазвате препоръките на лекаря обаче, има опасност болестта да премине в хроничен гастрит. На фона на това, в10-20℅ от случаите се развива язва.
Яжте правилно. Лошо хранене, тютюнопушене, алкохол, постоянен стрес, бактериални инфекции, прием на лекарства (нестероиди, аспирин) упражняват постоянно дразнене на лигавицата. Дисбалансът между производството на стомашен сок и защитните фактори може да предизвика нараняване на епителните клетки, ерозията да става все по-дълбока и да се достигне до добре познатата язва.
Как да смекчим язвата: диета, лекарства, начин на живот
Има няколко препоръки за пациенти, страдащи от пептична язва, които се отнасят преди всичко до промените в начина на живот.
• пълно спиране на тютюнопушенето и строги ограничения в използването на кафе и алкохол, диета, която се основава на отхвърлянето на всяка храна, която може да провокира изостряне – пържени, пушени, прекалено солени храни, лютиви подправки. Пациентите с язвена болест трябва да винаги да бъдат в „златната среда“ по отношение на храненето. Има няколко варианта на диети при язвена болест. Трябва да се има предвид и следния факт – есента е период на обостряне. Затова някои лекари препоръчват на пациентите си да бъдат стриктни по отношение на храненето в този критичен период.
Трябва да се яде най-малко 5 пъти на ден, но на малки порции, като храната се дъвче бавно и старателно.
• Още докато сте в лятна почивка, трябва да се погрижите за превенция на заболяването. Не, ние не ви призоваваме да изоставите всички удоволствия по време на ваканцията. Превенция може да бъдат поне две седмици годишно в санаториум за пациенти, страдащи от заболявания на стомашно -чревния тракт.
Лечебните минерални води, чието приемане е в основата на курса на лепение и профилактика на язвената болест, имат благотворен ефект върху лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, така че да намалите до минимум рецидивите.
• Също толкова важно е и да избягвате стреса. Стресът влияе не само индиректно на състоянието на пациентите. Под негово влияние се активизира вагусният нерв, който пряко засяга подвижността на стомаха. Под влияние на веществото ацетилхолин – медиатор или предавател на нервни импулси, освбождаването в края на на вагусния нерв води до смесване на стомашния сок с храната. При повишена секреция на стомашния сок при стресова ситуация, отделянето на солна киселина се повишава няколко пъти и вредният ефект върху епитела се увеличава. Разбира се, невъзможно е веднага да смените работата или радикално да промените ритъма на живот, но е възможно да промените отношението си към проблемите и просто да се научите да релаксирате. Има много начини да се отпуснете. Техниките за релаксация включват медитация, отпускаща музика, ароматерапия. Научете се да се наслаждавате на простите ежедневни неща и се усмихвайте по-често! Научно е доказано, че меланхолиците и хората, които са склонни към изблици на гняв и отрицателни емоции, страдат по-често.
• Ако възникне обостряне на заболяването, идете при вашия лекар, за да предприемете мерки за спиране на симптомите на болката.
• За лечение на пептична язва, се използват лекарства за намаляване на производството на стомашен сок в комбинация с антибиотици. Продължителността на лечението трае няколко седмици и в 90℅ от случаите то е ефективно. Въпреки това, дори успешното завършване на курса на лечение не гарантира, че няма да имате рецидив. Не забравяйте, че най-добрият начин за предотвратяване на рецидив при пептична язва е да промените начина на живот.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *