Как да изберете правилния сапун, ако имате псориазис?

Използването на подходящия сапун при псориазис, може да предотврати по-нататъшното дразнене, да помогне да се лекуват по,-бързо плаките и дори да се ускори процеса на лечение.
Псориазисът е хронично кожно заболяване, което причинява болезнени и неприятни дефекти. Псориазисът също е автоимунно заболяване, което означава, че когато имунната система стане прекалено активна, кожните клетки се развиват твърде бързо, което води до образуването на люспести петна.
Псориазисът не е кожно дразнене, което е заразно или свързано с лоша хигиена. Само сапунът не е в състояние да предотврати псориазиса и да премахне петната. Но все пак, един добър сапун може да предотврати влошаването на заболяването и да помогне на кожата да оздравее по-бързо.
Някои факти за псориазиса:
• При повечето хора това заболяване възниква при екзербации.
• Огнищата обикновено се появяват и изчезват, и процесът се повтаря.
• Подходящият сапун може да съкрати продължителността на обострянето на псориазиса.
• Изборът на сапун за псориазис зависи от тежестта на обострянията.
Видове сапун за псориазис
Хората с псориазис и много суха кожа трябва да обърнат внимание на овлажняващия сапун. Дерматологът може да помогне в избора на подходящ сапун. Ще говорим за различни варианти.
Катранен сапун
Някои проучвания показват, че катранът може да забави растежа на кожните клетки, които участват в образуването на плаките. Този сапун също помага да се справим със:
• сърбеж
• зачервяване
• възпаление
Катраненият сапун е два вида: от каменовъглен катран и дървесен катран. Сапунът от дървесен катран се произвежда от различни растения, като хвойна и бор. Въглищният катран е по-добре изследван като агент за лечение на псориазис.
Лекарите не знаят точно как работи катранът. Независимо от това, проучванията продължават да свидетелстват, че катранените сапуни помагат за справянето с псориазис.
Анализ на 25 проучвания от 2010 г показва, че в 84℅ от случаите се потвърждава ефективността на въглищния катран при лечението на псориазис. Останалите 16℅ не показват ефект от използването на въглищен сапун.
Трябва да се отбележи, че катраненият сапун има силен неприятен мирис и прави кожата по-уязвима от слънчево изгаряне. За някои хора, слънчевото изгаряне е рисков фактор за обостряне на псориазиса, затова при използването на катранен сапун, трябва да се използват слънцезащитни средства.
Има случаи, когато кожата реагира със силно раздразнение на самия сапун. Възможно е дори да има изгаряния. Преди да използвате сапуна за големи участъци от кожата, е необходимо да проверите за алергична реакция.
Някои изследвания показват, че шампоани и други продукти с висока концентрация на каменовъглен катран, могат да увеличат риска от рак.
Концентрацията на каменовъглен катран между 0,5 и 5℅ е безопасна.
Ексфолиращ сапун
Ексфолиращите сапуни помагат за отстраняване на горния рогов слой. Това може да ускори лечебния процес и да позволи на организма бързо да замести пластичните пластири с гладка, здрава кожа.
Салициловата киселина е един от най-популярните и безопасни продукти за ексфолиация. Много от киселините, включително гликолова и млечна, могат да изпълняват тази функция.
По-силните ексфолиращи сапуни могат да се квалифицират като кератолитични. Кератолизата е инструмент, който помага да се намали степента на псориазис. Това средство помага да се ускори лечението и позволява на псориазисните лекарства да проникнат по-дълбоко в кожата. Кератолиците могат да причинят силно дразнене, така че не е безопасно да се използват върху всички части на тялото.
Говорете с вашия лекар преди да използвате силно концентриран ексфолиращ сапун и винаги правете предварителен тест върху малка част от кожата.
Бременните жени не трябва да използват химически ексфолиант, без да говорят първо с лекар. Салициловата и някои други киселини могат да навредят на развиващия се плод.
Овесен сапун
Овесеният сапун може да облекчи болката и сърбежа, свързани с псориазис. Той може също така да намали зачервяването на псориазисните петна. Проучванията показват, че овесеното брашно намалява възпалението и дори може да предотврати отделянето на химикали, които допринасят за възпаление и дразнене.
Овесените ородукти рядко предизвикват дразнене дори при хора с алергични реакции. И така, както за пациентите с псориазис с чувствителна кожа, така и за тези, които не могат да използват други продукти, овесеният сапун може да бъде добър вариант.
Овлажняващ сапун
Сухата кожа не е причина за псориазис. Въпреки това, може да се появят сърбеж и дразнене, засилвайки дискомфорта, свързан с псориазис. В този случай различни масла и овлажнители могат да ви помогнат. Някои хора с псориазис, предпочитат да използват сапуни, съдържащи натурални масла, като алое или масло от авокадо, за да се избегнат алергичните реакции и химическото дразнене.
Каква е разликата между сапуна и лосиона за псориазис?
Сапунът не е единственият начин за подобряване на здравето на кожата. Различни лосиони също могат да помогнат. Много лосиони за псориазис съдържат същите съставки като сапуна. Производителите предлагат лосиони на основата на салицилова киселина или овесена каша.
Основната разлика между лосиона и сапуна за псориазис е, че лосионите са по-нежна грижа за кожата. Освен това, те не се нуждаят от измиване. Например, хидрокортизонът е стероид, който помага да се намали сърбежа и раздразнението на кожата. Лосионите с хидрокортизон трябва да останат върху кожата, за да имат лечебен ефект.
Тъй като лосионите са по-безопасни за грижата за кожата, те обикновено са по-малко ефективни от сапуните, които съдържат същите съставки. Например, сапун със салицилова киселина е по-ефективен от лосион със същия компонент. За да се предотврати дразнене на кожата, е важно да следвате инструкциите на етикета.
Хората с псориазис, които използват лосион и сапун, трябва да бъдат внимателни с дразнещите кожата съставки и евнтуално да се откажат да използват едно от средствата. Изберете или ексфолиращ сапун, или лосион, тъй като висока концентрация на активното вещество може да бъде вредна.
Не забравяйте, че псориазисът е хронично заболяване, така че никакъв сапун не може да ви отърве напълно от него. Хората с псориазис трябва винги да търсят медицинска помощ, а не само да разчитат на вътрешни средства за защита. Лечението, предписано от лекар, ще помогне да се елиминира основната причина за псориазис, да се подобри външният вид на кожата и да се намали честотата на кризите.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *