Как да лекуваме раните правилно

Лято – сезон на почивка и пътуване, колоездене, туризъм в гората, на брега на морето и т.н. Не е изненадващо, че по това време на годината вероятността от рани нараства значително. Това е особено вярно за децата, защото кое дете не е било поне веднъж с“обелени“ колене? Ето защо всеки от нас, особено родителите, трябва да знае как да лекува правилно рани за себе си и за детето си.

Какво трябва да направим, преди да започнем да лекуваме раните?

Ако вие или детето ви сте получили рана, преди да започнете да я лекувате, трябва да спрете кървенето. Спрете кървенето, като натискате раната. С други думи, за да спрете кървенето, просто трябва да натиснете надолу мястото на раната за няколко минути. Ако човек има нарушение на кръвосъсирването, кървенето ще продължи. Ето защо, ако в рамките на половин час кървенето не може да бъде спряно, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.
Големи и дълбоки рани също изискват спешен контакт с лекар.
В случай на рана, е необходимо да се спре кървенето и да се оцени неговата сериозност. Ако раната не е сериозна, по-нататъшното лечение може да се извърши независимо.

Какви рани могат да бъдат опасни?

Някои рани крият потенциална заплаха, поради което изискват задължителни медицински съвети. Когато раната е на лицето, ръката или китката, когато в раната има чуждо тяло (например парче стъкло), и ако областта на раната загуби чувствителност и около нея има силно подуване и еритема – трябва да ви види специалист.
Опасни са също рани от ухапване, замърсяване или пробиване (например причинено от ноктите). Такива рани могат да доведат до развитието на смъртоносна болест – тетанус, така че изискват задължиъелни медицински съвети.
Рани се лекуват трудно над 65-годишна възраст и при наличието на диабет. Може да е необходимо въвеждането на антибиотици, хирургично лечение на раната.

Алгоритъм за лечение на рани

Важно е да не забравяте, че трябва да почистите раната с чисти ръце. Ето защо, преди да извършите лечението на раната, трябва да измиете ръцете си със сапун, а ако не разполагате с такъв, да използвате антисептично средство за ръце.
Така че, в началото е необходимо раната да се измие. За да направите това, раната трябва да се постави под течаща вода и да се държи така 1-2 минути. Температурата на водата трябва да бъде около 20-30°С. След това почиствайте раната със сапунен разтвор, след което я подсушете с чиста или стерилна кърпа.
Следващата стъпка е дезинфекцията на раната. Това е необходимо, за да се предотврати навлизането и размножаването на микробите в раната. За тази цел се използват антисептични средства. Не използвайте йоден разтвор директно върху раната – може да обработвате само ръбовете.
За разлика от йода, водородният пероксид може да се използва за измиване на цялата рана. Въпреки това, използването му е разрешено само при първоначално третиране на раната (особено подходящо при рзакъсни рани).
На повърхността на раната може да се прилагат антисептици като хлорхексидин, мирамистин, D-пантенол.
Дългосрочно нелекувани рани трябва задължително да бъдат изследвани от онколог!
В момента се произвеждат много съвременни антисептици, които могат да се нанасят върху повърхността на рани, без да причиняват болка. При избора на антисептик за домашната аптечка, трябва задължително да вземете спрей. Такъв антисептик равномерно се нанася върху раната, удобен е за използване, а също така и ако пътувате.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 5 =