Как да не се простудим през пролетта

Защо много хора се разболяват през пролетта? Как да останем здрави? Необходимо ли е да се лекува обикновена настинка?

През пролетта, при условия на високи температури и влажност, различни микроорганизми, включително вируси, започват активно да се размножават. Пролетта е точно този момент в който човек е най-уязвим към тях: недостиг на витамини, отслабена имунна система, както и променливото време създават всички условия за болести. През този сезон е трудно да намерим подходящия начин на обличане: някои се обличат твърде леко и замръзват, а други, облечени твърде топло, се изпотяват, свалят якетата и настиват още по-бързо. В същото време, снеготопенето се активира и има голяма вероятност краката да се намокрят – още по-лесно се разболяваме. Пушенето, вдишването на замърсен въздух, токсични изпарения и газове допълнително увеличават уязвимостта ни към болести.

Лекарите повтарят отново и отново: бъдете внимателни – това значително ще намали риска от боледуване.

Най-чести през пролетта са респираторните инфекции, по-специално – хрема, обострени хронични форми на тонзилит (ангина), фарингит, риносинузит, синузит, ларингит. Тежестта на заболяването зависи от това колко различни вируси и за какъв период от време са били в тялото, както и първоначалното ниво на имунитет.

Как да не изстинем през пролетта?

  • Укрепване на имунитета: хранете се пълноценно, спете достатъчно и не забравяйте за физическата активност.
  • Обличайте се добре и не бързайте да сваляте шапките и шаловете.
  • Ако обувките ви се намокрят, пазете краката от измръзване.
  • Мийте често ръцете си и носете винаги мокри кърпички в себе си.
  • Ако смятате, че все още не сте се излекували – останете у дома, за да не заразите другите и себе си – не допускайте усложнения и след няколко дни отново ще сте на линия.

Сами по себе си тези заболявания не преминават. Необходимо е навременно и пълно лечение. Каквато и работа да имате – отложете я. При домашен режим и почивка, имунитетът се справя с пролетните настинки за 5-7 дни. Решението да „изкарате на крака“ болестта не е знак за героизъм, а за банална безотговорност. При обичайното натоварване, което днес е много голямо при повечето хора, тялото няма достатъчно сила за оперативна борба срещу обичайните инфекции, простудните заболявания ескалират в по-сериозни: пневмония, бронхит, менингит, мозъчен абсцес, ревматични заболявания на ставите и сърцето, бъбречна недостатъчност, възпаление на средното ухо и загуба на слуха. В допълнение, острите заболявания могат да преминат в хроничен стадий. При първите признаци на заболяване, останете няколко дни у дома – това е многократно по-изгодно финансово, а за здравето – безценно.

И не забравяйте, че може да си „предпишете“ сами чай с мед или конфитюр от малини, но не и антибиотици! Без лекар не е възможно да се направи точна диагноза и да се предпише адекватно лечение. Ако отлагате това, ще загубите ценно време и ще влошите състоянието си.

Опитахте ли най-мощния продукт за възбуждане – Makagra Той е под формата на орално желе, е изключително удобен за употреба. Той е безвреден и е изцяло на билкова основа. В състава на Makagra влиза и есктрактът от глог.

Четете още:

Как да спрем настинката след първите симптоми?

Каква е разликата между настинка и грип? Всичко, което трябва да знаете за грипа

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *