Как да отглъхвате ушите си

При нормални обстоятелства налягането на въздуха от двете страни на всяко от тъпанчетата ви е приблизително равно. Но различните ситуации могат да причинят дисбаланс в налягането, правейки ушите ви да се чувстват така, сякаш са свързани и слуха ви е заглушен.

Например, когато летите в самолет, налягането на въздуха в кабината намалява, докато налягането във вътрешното ухо остава постоянно. Това причинява издуването на тъпанчето навън. От друга страна, по време на гмуркане налягането на външното ухо се увеличава в сравнение с вътрешното ухо, което кара тъпанчето да се изпъне навътре. И в двата случая може да почувствате заглухнало усещане в ушите си.

Заглъхналите или запушени уши също могат да бъдат симптом на някои здравословни състояния, като аденоиди, инфекция на ушите, алергии, натрупване на ушна кал, общи нарушения на хрема и темпорамандибуларни стави (TMJ).

Заглъхналите уши може да са неприятни и да повлияят на слуха ви. Когато това се случи, отглъхването на ушите ви може да помогне.

Отглухването на ушите ви обикновено е безопасно и осигурява бързо облекчаване на дискомфорта. Има много прости и ефективни начини да отглъхнете ушите си.

1.Преглъщане

Първата техника, която може да опитате е да преглъщате. Когато преглъщате, мускулите на устата ви автоматично работят за отваряне на евстахиевите тръби, така че натрупаният натиск ще изравни и ще осигури незабавно облекчение.

  • Дръжте носа си и затворете устата си.
  • Обърнете главата си надясно, докато брадичката ви докосне рамото ви.
  • Поглъщайте, докато лявото ухо не отглъхне.
  • След това обърнете главата си наляво, за да отглъхнете дясното ухо.

Ако е необходимо, повторете процеса.

Можете също да ядете твърди бонбони.

2.Прозявайте

Подобно на преглъщането, прозяването също ви помага да отглъхнете ушите си. Прозяването отваря евстахиевите тръби и позволява въздухът да тече в или от средното ухо, като по този начин спомага за изкарването на налягането на въздуха от двете страни на тъпанчето.

Голямата прозявка е всичко, от което се нуждаете, за да отглъхнете ушите си. Въпреки това, ако не можете да се прозеете, опитайте фалшива прозявка, като отворите устата си толкова широко, колкото можете, докато вдишвате и излизате. Опитайте фалшиви прозявки на всеки няколко минути.

3.Вдишване

Тази лесна за изпълнение техника може лесно да ви помогне да отпушите ушите си. Тя създава натиск в задната част на носа, което може да помогне да отворите евстахиевите тръби, като на свой ред изравнявате налягането на въздуха в ушите си.

  • Затворете устата си и хванете ноздрите си с пръсти.
  • Като държите бузите си неутрални, поемете дълбоко въздух.
  • Издухвайте леко въздуха през носа, за да регулирате налягането на въздуха.

Повторете, докато чуете лек звук.

4.Маневра

Тази ефективна техника е комбинация от маневрата на вдишването и преглъщането.

Тук се опитвате да промените налягането в средното ухо чрез поглъщане или леко раздуване, докато носът ви е запушен и устата ви е плътно затворена.

  • Вземете глътка вода в устата си.
  • Запушете ноздрите си с пръсти.
  • Поглъщайте водата, която имате в устата си.

Скоро ще чуете изскачащия звук

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *