Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза: 10 симптома

30℅ от хората имат определени проблеми с щитовидната жлеза. Тироидната жлеза отговаря за производството на хормони, които са необходими за нормалния растеж и развитие на човек. „Строителният материал“ за тези хормони е йодът. Ето защо, 90℅ от всички заболявания на щитовидната жлеза са свързани с йоден дефицит.

Можете ли да кажете, че имате проблеми с щитовидната жлеза? Нека разгледаме първите десет симптома, които ще ви позволят да диагностицирате дисфункцията на щитовидната жлеза навреме, за да избегнете усложнения.

Постоянна умора

Ако се чувствате уморени сутрин и през целия ден, ако дори нощният сън не ви дава сила – това е ясен признак за липса на хормони на щитовидната жлеза. Поради факта, че щитовидната жлеза не работи активно, вашите мускули не получават сигнали, за да започнат работа. Следствието е постоянно изтощение и бърза умора.

Постоянна депресия

Чувството за депресия или тъга също може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Защо? Тъй като, произвеждайки твърде малко хормони, щитовидната жлеза засяга нивото в мозъка на невротрансмитера „удоволствие“ – серотонин.

Затлъстяване или загуба на тегло

Не сте променяли диетата си, а изведнъж дрехите ви стават тесни? Ако не можете да се отървете от излишните килограми, въпреки диетата и упражненията – това е щиъовидната жлеза.

При хипотиреоидизъм – липсата на хормони на щитовидната жлеза – напротив, е трудно да се натрупа тегло, без значение колко добре се храните.

Болка в мускулите и ставите

Ако по някакъв начин са започнали да ви притеснява болка в мускулите и ставите на крайниците, може би вече имате проблеми с фибромиалгия – това са все признаци на хипотиреоидизъм.

Изтъняване и прекомерна загуба на коса

Ниското ниво на хормони нарушава цикъла на растеж на косата и оставя много от фоликулите в режим „почивка“, който се изразява в прекомерна загуба на коса. Сухота, крехкост и разцепване на върховете на косата могат да бъдат в резултат на същия проблем – хипотиреоидизъм.

Хипотични и притискащи усещания в гърлото

Ако усещате притискане в гърлото, придружено от подуване на лимфните възли и затруднено преглъщане – трябва да посетите ендокринолог. Подобни симптоми сигнализират за нарушения в щитовидната жлеза.

Повишено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм

Всичко това са симптоми на повишаване на хормоните на щитовидната жлеза. Такова състояние, на езика на медицината се нарича тиреотоксикоза.

Топли вълни, продължително покачване на телесната температура

С повишеното производство на тиреоидни хормони, всички процеси в организма, включително метаболитните процеси, са значително ускорени. Това често причинява топли вълни и дори температура в рамките на 37-37,5°С.

Нарушения на съня

През цялото време ви се спи? Това може да се дължи на хипотиреоидизъм. Една неправилно функционираща щитовидна жлеза може да забави функциите на тялото до такава степен, че сънят (дори през деня) може да изглежда блестяща идея.

Не можете да спите? Това може да се дължи на хипертиреоидизъм. Високото ниво на хормоните може да се изразява в тревожност и бърз импулс, което може да затрудни съня ви или да предизвика събуждане в средата на нощта.

Видими симптоми на нарушение на щитовидната жлеза

Появата на гуша, удебеляване в областта на горната част на гърлото, подуване на щитовидната жлеза – всичко това е лесно забележимо и без медицински преглед. Така че ако откриете някой от изброените по-горе симптоми, препоръчваме незабавно да се свържете със специалист по ендокринология.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + eighteen =