Как да се грижим правилно за кожата на краката?

Защо да не носите чорапи от наелон през лятото? Как да се справяме с пукнатини, мехури и мазоли?

Защо трябва да следим за хигиената на краката?

Редовната хигиена на краката трябва дс се спазва, за да се избегне появата на болезнени косми, калуси или конуси по пръстите. Здравето на краката зависи от начина на живот. Ако имаме болезнени формации по краката е невъзможно да отидем до магазина, сред природата, не можем да вървим, изобщо – не можем да живеем пълноценно.

Как да се справяме с основните проблеми на кожата на краката?

Проблем: Твърда кожа на петите. През лятото ние започваме да носим отворени обувки и петите се търкат в подметката на обувките. Следователно, кожата се уплътнява поради наслоените мъртви клетки. За да се омекоти кожата, краката трябва да се хидратират редовно с кремове, които съдържат витамини А и Е.

Не забравяйте да приложите овлажняващ крем за крака преди лягане. Периодично петите трябва да се накисват в гореща вода и да се изтъркат с пемза. Също така, ефективно средство за отстраняване на твърдата кожа е скраб от морска сол, на базата на вазелин, с който трябва да търкате петите 5 минути 3 пъти седмично.

Проблем: Пукнатини по петите. Ако не обръщате внимание на напуканата кожа на петите, с течение на времето кожата задебелява и се напуква. Когато се появят пукнатини по петите, се появяват болезнени усещания и започва кървене. Обикновено, когато това се случи, хората хващат пемзата и започват да търкат петите, но вече е твърде късно, а е и строго забранено!

По пемзата могат да растат бактерии, които ако проникнат в открити рани, причиняват възпаление. При кървящи пукнатини е необходимо да използвате специални мехлеми, които омекотяват кожата и лекуват раните. Консултирайте се с вашия лекар, за да ви предпише ефективно средство за защита.

Също така, някои козметични фирми произвеждат кремове с пемза и частици прах, които премахват грубата кожа на петите. Тези кремове трябва да се прилагат ежедневно по време на къпане.

Проблем: Костен калус. Това е целогодишен проблем, който се влошава през лятото, особено ако носите обувки с равна подметка. Така нареченият мазол, обикновено се образува на ходилото , като страничен ефект от триенето и налягането. Ако имате кост на крака, която изпъква малко повече, на това място кожата надебелява, за да предпази костната тъкан, което води до образуване на мазол.

Тези образувания трябва да бъдат изрязани и е по-добре да се обърнете към специалист, за да избегнете наранявания и неправилно изрязване.

При образуването на костни болки, трябва да се постави специална ортопедична стелка в обувките, която помага за намаляване на натиска върху костта.

Проблем: Пришки. Появяват се, когато носите тесни и неудобни обувки. Не се препоръчва пришката да се лекува самостоятелно, а да се остави да изчезне, след което мястото на триене да се омазнява редовно.

Ако все пак решите да пробиете пришката, трябва да използвате игла, предварително нагрята или дезинфекцирана с алкохол. При спукване се смъква най-горния слой на кожата и трябва да се намаже първо с дезинфектант, а после с мазен крем.

За да се избегне образуването на мехури, новите обувки трябва да се разтегнат малко, като първо се носят у дома с чорапи. Или преди първото обуване, намажете краката си с крем.

Проблем: Изпотяване на краката. В този случай, обувките трябва да бъдат поръсени с талк или бебешка пудра 2 пъти на ден, така че потта да се абсорбира.

Тези, които носят обувки и чорапи през лятото, трябва да избягват чорапи от синтетични материи, тъй като те блокират влагата, а краката остават мокри през цялото време. Изберете памучни чорапи, които абсорбират влагата и се борят с изпотяването.

Ако потенето на краката не преминава, потърсете помощ от лекар.

Проблем: Силна миризма на краката. Ако краката се изпотяват много, се появява силна миризма. Тя възниква от бактериите, които се образуват във влажна пот, когато краката са в дебели чорапи и обувки. За да избегнете неприятна миризма, купете си дишащи обувки. Най-добре е, да имате няколко чифта обувки и да ги носите последователно, така че всеки чифт да изсъхне достатъчно.

Проблем: Инфекция на стъпалата. Посещаваме обществени плувни басейни, в хотели, през ваканцията. Входът до басейна е отлично място за развъждане на бактерии, а също и на гъбички или брадавици. Така че, не ходете боси около обществените басейни, винаги си обувайте чехли, които да събувате до самата вода.

Ежедневна грижа за краката

Цял ден се движим по улицата, където прахът и мръсотията се установяват по краката ни. Краката трябва да се измиват ежедневно и да се намазват с крем, така че да имаме по-малко проблеми с тях.

Всяка вечер, преди да си легнете, измивайте краката със сапун, като не забравяте да измивате и между пръстите. Използвайте морска сол и вазелин всеки ден. Добре е да изтривате краката си с кърпа, така че да не остава влага и да се образуват бактерии. Избърсвайте старателно и между пръстите. Нанасяйте ежедневно овлажняващ крем за крака, който не е необходимо да размазвате и между пръстите. Редовно изрязвайте ноктите и изпилявайте заострените краища.

Проверявайте краката си

Изследвайте краката си възможно най-често за порязвания, рани, зачервяване, особено след като сте посетили басейна, сауната, фитнеса и други обществени места. При оформяне на подозрително зачервяване или образувания, които дълго време не изчезват, консултирайте се с лекар.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *