Как да третираме правилно кожата на гърба

Само честото излагане на влияниетo на външните фактори е причина кожата на лицето да е най-обичайното място по тялото ни, където да се локализира акнето.

Освен по лицето обаче кожният проблем може да се наблюдава въру всяка зона на тялото ни, а гърбът е втората най-често засягана зона. Над половината от хората с акне по лицето имат същия проблем и по гърба си. Специфичното в случая е, че акнето по гърба може да бъде по-продължителен и упорит проблем.

Сериозните прояви на акне с често обостряне и възпаление на кожата изискват задължителна лекарска консултация за овладяване на проблема и превеция на оапсните усложнения.

Същевременно, при по-леки форми на акне по гърба може да се разчита и на по-банални промени в грижите за кожата, които да помогнат за по-продължително отшумяване на проблема.

Започнете с редовно нежно почистване на кожата

По гърба е разположена гъста мрежа от потни и себумни (мастни) жлези. Обилната им секреция не само дразни повърхностния кожен слой, но и задържа всякакви замърсители в близък и продължителен контакт с епидермиса.

Това е причина кожата на гърба да е сред основните зони, където се установява често обострящо се акне. А основната превантивна стъпка е редовното отстраняване на кожния секрет и замърсяванията – с хладка вода, с мека почистваща кърпа и най-важното – леко и нежно.

Не прекалявайте с измиването на гърба

Много честото измиване може да отмие естествената влажност на кожата и целия себум – естествената й защита срещу външни влияния. Еднократно измиване и почистване на кожата на гърба дневно се препоръчва като достатъчно редовна грижа.

Избягвайте мазните почистващи средства

Такива козметични продукти много лесно слепват лющещите се епидермални клетки помежду им и може да запушат порите на кожата. Така дори почистена от акне, но незаздравява пора може отново да се възпали.

Добът избор в случая са почистващите кожни продукти, означавани като некомедогенни, т.е незапушващи порите. Ограниченията важат и за продукти, съдържащи дразнещи кожата съставки.

Разчитайте на природни продукти с естествени съставки

Препоръчва се ползването на козметични средства с най-вече успокояващ и овлажняващ кожата ефект. Такива са тези, съдържащи алое вера, куркума, екстракти от чаено дърво или зелен чай, лавандула и др.

Редуцирайте излагането на слънце

Независимо дали лечението се провежда с лекарствени препарати, или с природни продукти при по-леките форми на акне по гърба, излагането на слънце може да има негативни последствия. В някои случаи то може да намали ефективността на лекарствената терапия, в други – да елиминира ползите от природните средства.

Основна препоръка е да не изтискват или дразнят пъпките по акнетичната кожа. Те ще зарастат и сами, макар и по-бавно, но ако се раздразнят, може да оставят неприятни белези.

Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

За по-бързо справяне с акнето може да се разичта и на повишаване приема на цинк и на витамините от групата В-комплекс.

Грижите за акнето по гърба не се отличават съществено от тези при акне по лицето. Най-голямата грешка, която е причина кожните проблеми по гърба много по-често да се обострят, идва от това, че към почистването на гърба сме склонни да подхождаме по-агресивно и без съответното внимание.

При по-внимателни грижи акнето по гърба може да отшуми дори по-бързо от това по кожата лицето.

Автор: eli

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + nineteen =