Как да започнем да пием повече вода

Повечето от нас пият много малко вода, естественото усещане за жажда заглушаваме с газирани напитки, чай и кафе.

Водата почиства тялото, помага да се абсорбират повече витамини и минерали от храната, помага при отслабване, предотвратява умората. Ксения Татариникова, автор на блога за здравословното хранене Smart Cookie споделя прости трикове как да започнем да пием повече вода.

Направете така, че водата да се свързва с различни действия и си създайте навици. Например започнете да пиете вода веднага след събуждане. Когато седите пред компютъра, готвите вечеря – сложете чаша вода до вас и отпивайте по няколко глътки.

Пийте вода преди напускане на дома и когато току-що сте се върнали. Взимайте малка бутилка с вас, когато излизате. Така всекидневните дейности ще ви помогнат да свикнете с повече вода.

Опитайте различни вкусни рецепти. Например, смесете 100 мл прясно изцеден портокалов сок в блендер или голяма сочна праскова без кожа. Добавете една супена лъжица лимонов сок и 100 ml газирана вода. Постепенно заменете газираната вода с негазирана, тя е по-полезна за стомаха и червата.

С течение на времето увеличете количеството вода в напитката. За вкус можете да добавите например плодов лед. За да направите това, замразявайте прясно изцеден портокалов и лимонов сок в съотношение 1:1 и парче портокал.

За да пиете повече вода можете да си купите хубава кана и чаша за вода. Ние предпочитаме да пием от посуда, която харесваме.

Ако след час и половина след хранене отново искате да ядете – най-вероятно това е жаждата. По-добре е да се заситите с вода.

Яжте повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – портокали, манго, ябълки, краставици, домати, диня, праскови, тиквички, патладжан, пъпеш.

Постепенно те ще помогнат да пиете чиста вода с удоволствие.

Автор: Йордан Катрев

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + eighteen =