Как може да ви навреди домакинската работа?

Замисля ли ли сте се как работите в домакинството, какви почистващи препарати използвате? И запознати ли сте с рисковете, които носи тяхната употреба, за вашето здраве?

Не само химикали като белината, могат да ви създадат здравословни проблеми.

Ние почистваме къщите си – някои от нас редовно. Но го правим в ущърб на нашето здраве.

Съществуват безброй проучвания за опасностите от химикалите за почистване и множество естествени алтернативи, насочени към намаляване на излагането ни на вредни химикали.

Дори и да не използваме вредни почистващи вещества, проблем може да създаде начинът, по който ние позиционираме телата си докато почистваме – или дори инструментите, които използваме.

Как можете да направите домашното почистване възможно най-безопасно?

1. Проучете какво съдържат почистващите продукти, които използвате.

Неотдавнашен доклад установи, че използването на белина дори веднъж седмично увеличава риска от хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ) с една трета.

Това изследване не е първото, което свързва почистващите химикали със здравословните проблеми.

Алкохолни, амонячни или кватернерни амониеви съединения (тип дезинфектант), фталати и много летливи органични съединения (ЛОС) в типичните почистващи продукти са били свързани с респираторни заболявания, включително астма, според директора на Института за здравословни съоръжения Ален Речей ,

Опасните химикали могат да бъдат намерени в:

  • продукти на базата на белина
  • обезмаслители, съдържащи 2-бутоксиетанол, също известен като бутилцелосолво или етилен гликол бутил етер (EGBE)
  • дезинфектанти
  • Прахът може да съдържа химикали като фталати.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) и Националният институт за безопасност и здраве при работа (NIOSH) съобщават, че EGBE може да засегне кръвта.

Длъжностни лица казват, че химикалите могат да се абсорбират през кожата или да се вдишат, като потенциално излагат хората, които обработват продукта, до нива, надвишаващи границата на експозиция, определена от Организацията за безопасност и здраве на работното място (OSHA) от 50 части на милион (ppm).

EGBE е регистриран на NIOSH като евентуално токсичен за очите и кожата, централната нервна система, дихателната система, бъбреците и черния дроб. Агенцията за регистриране на токсични вещества и болести ATSDR) заявява, че също така засяга развитието и възпроизводството.

Както ATSDR, така и CDC го считат за „опасно вещество“.

Освен това, учените са загрижени, защото EGBE не се среща естествено, ние не разбираме последиците от широкото му използване в закрити помещения.

EGBE е само една от редица вредни почистващи препарати.

Изследване показва, че повече от една трета от американците съобщават за неблагоприятни здравни ефекти – като мигренозни главоболия и астматични атаки – когато са изложени на общи ароматизирани потребителски продукти като почистващи препарати, перилни препарати и освежители за въздух.

Д-р Ахмед Ариф, професор по епидемиология в университета в Северна Каролина Шарлот, каза, че повечето продукти за почистване отделят летливи органични съединения, които могат да раздразнят дихателните пътища или да причинят рак.

Изследванията му показват, че повечето почистващи препарати за тоалетни и някои почистващи препарати за стъкло, са свързани с астмата.

Един продукт може да не е толокова вреден, но потенциалът му да се смесва с друго вещество може да създаде допълнителни опасности.

„Смесването на химикалите никога не е добра идея, но най-опасен микс е белина и амоняк, тъй като произвежда много токсичен газ.

Дори и да не смесвате химикали като тези, широката гама от химикали, които законно се използват, означава, че те могат да се смесват вътре в домовете ни и нямаме никаква представа за степента на тези въздействия върху здравето.

„Грижата за домакинството е вредна за вашето здраве, когато създава излагане на опасни вещества“.

Дори екологичните продукти да изглеждат безвредни , това не гарантира, че не сте в опасност.

Зелените сертифицирани продукти, като Green Seal и UL Environment, както и екологично признатите продукти, включително Safer Choice Agency за защита на околната среда, са за предпочитане пред много продукти.

„Но бъдете внимателни със зелените сертифицирани етикети или изявления, тъй като зелената сертификация може или не може да гарантира безопасността. Това зависи от обхвата на сертифицирането и от това, което се сертифицира, „каза Рейти.

„Въздействието върху околната среда и безопасността на хората в този контекст се отнасят до експозиции и докато продуктите, сертифицирани по екологичен път, намаляват експозициите, те не ги премахват“, добави той.

„Изследванията ми откриха, че ароматизираните продукти за почистване, наречени“ зелени „,“ екологични „,“ екологични „и“ всички естествени „, излъчват опасни съединения, подобни на обикновените продукти“, добави Стейнеман.

Здравословно почистване

Тъй като повечето от нас редовно почистват домовете си, е жизненоважно да се практикува безопасно почистване.

Лицата в пречиствателната промишленост са с повишен риск от заболявания, свързани с почистването, тъй като прекарват по-дълго време в чистене от средния потребител.

Не забравяйте да носите ръкавици, дълги ръкави, очила и други предпазни средства – и да работите на добре проветрени помещения.

Steinemann препоръчва използването на различни продукти за ограничаване на експозицията. Също така препоръчва използването на пара за почистване, когато е възможно.

Содата за хляб и оцетът са други естествени почистващи съставки.

Доктор Ариф съветва да се използват мокри кърпички, когато е възможно.

Обърнете внимание на позицията на тялото си докато чистите

Докато чистим, много често поставяме тялото си в неудобно положение и заемаме какви ли не пози, в стремежа си да достигнем труднодостъпните места. Това също носи рискове за здравето ни. От контуии, разтягания, изкълвания и т.н. Най-много се натоварва кръстът. Хората най-често се оплакват от болки в кръста.

Използването на табуретка може да попречи на хората да понасят наранявания, когато се опитват да стигнат до трудно достъпни места.

Друг начин да избегнете наранявания е да използвате и двете си ръце по време на дейностите, за да работите на всяка страна по същия начин.

Използването само на едната страна на тялото може да доведе до свръхползване на синдроми, напрежения и прекомерно натоварване на ставите и дисковете, което води до общи наранявания на гърба и ставите.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *