Как шоколадът стана полезен продукт: последните разкрития

През 2016 година, Джеймс Кадбъри, пра-внукът на големия британски производител на шоколад Джон Кадбъри представи най-новият шоколадов бар – блокче, което се състои от органичен черен шоколад и сметана, авокадо, което го прави подходящ дори и за вегани.

Въпреки това, не бързайте със заключенията: това шоколадово чудо,в края на краищата е сладко. 100-грамовата част на бара съдържа почти 600 калории и 43 грама мазнини, което е повече от много други традиционни бонбони на Кадбъри.

Как производителите успяват да продават такива шоколади под прикритието на полезен продукт? Това е възможно благодарение на дестгодишната работа на шоколадовата индустрия.

През последните 30 години, хранителни компании като Нестле, Марс, Хърши и др. – най-големите производители на шоколад в света са привели безвъзмездно милиони долари за научни изследвания, които подкрепят изучаването на какаото.

Секторното финансиране на науката за храненето не е необичайно – гроздовият сок и орехите са обект на проучвания, за да покажат производителите, че тези продукти подобряват производителността или намаляват риска от диабет. Но понякога това надхвърля всички граници и индустрията започва да води научни изследвания и да спонсорира конкретни учени, което в крайна сметка е от полза за индустрията, но не и за общественото здраве.

VOX изследва 100 проучвания, спонсорирани от Марс, но установи, че повечето открития (от използването на какао за сърцето до способността му да лекува заболявания) са силно преувеличени.

Марс и другите шоколадови компании са взели съзнателно решение да инвестират в науката, за да превърнат своя продукт в освежаваща и здравословна храна. Днес хората се наслаждават на шоколадовите блокчета с пълната увереност, че са им от полза.

На фона на безпрецедентната епидемия от затлъстяване, новата ниша на науката за храненето само добавя гориво към огъня, допринасяйки за създаването на положителен имидж на шоколада и нарастващото потребителско търсене. Продажбите на дребно на шоколад в САЩ се увеличиха от 14,2 милиарда щатски долара през 2007 г, до 18,9 милиарда през 2017 г. Въпреки, че изследователската група Euromonitor International установи, че продажбите на сладкиши, напротив, са намалели през този период.

Как действа ниското ниво на тестостерон върху здравето? Ниската концентрация на тестостерон в кръвта, често е придружена от развитието на затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечносъдови заболявания и депресия. Досега този процес на корелация не е съвсем изяснен научно, но множество медицински наблюдения показват, че недостигът на тестостерон често води до развитието на метаболитен синдром – състояние, което води до до развитието на гореспоменатите заболявания.

Инвестициите на школадовите фирми в науката за общественото здраве са се превърнали в отличен ход на пазара, който помага да се постави черния шоколад наред с други суперхрани, като червеното вино, боровинките и авокадото.

Но въпреки всички усилия на промишлеността, какаото всъщност никога не е имало дългосрочни ползи за тялото.

Как „Марс“ помагат да се превърне шоколада  в сърдечно-здравословен продукт

През 1982 г, Марс Инк., компанията, която ни даде М&М, Snickers и Twix, построи бразилския Марс-център за изучаване на какаото и въздействието му върху човешкото здраве. Оттогава, благодарение главно на научното ръководство на Mars Symbiotsciense, създаден през 2005 г, в различни специализирани издания са се появили повече от 140 научно-приложни  статии по този въпрос.

„Марс“ привлипат вниманието върху флавонолите – елементи, открити в много плодове и зеленчуци, включително какао. Тези „фито“ или извлечени от растенията химикали, имат антиоксидантни свойства и укрепват съдовото здраве. В една от ранните статии на „Марс“, публикувана в Lancet, се твърди, че шоколадът е най-добрият източник на лаксанол.

Сред резултатите от изследванията в медицината, финансирани от “ Марс“, можете да намерите следното:

  • Редовното използване на какаови флавоноли подобрява настроението и когнитивните способности.
  • Тъмният шоколад подобрява кръвообращението.
  • Какаото е полезно за лечението на имуни заболявания.
  • Какао на прах и тъмен шоколад могат да имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания.

Когато се вгледате в проучванията, финансирани от индустрията, става ясно: те са склонни да се фокусират върху използването на какао, например, неговото въздействие върху сърдечно-съдовата система или когнитивните функции, но забравят за механизмите на разпадане на какаото в тялото ни, а именно шоколадът, който пряко влияе върху епидемията от затлъстяване. Повечето бонбони „Марс“ и „Хърши“ съдържат малко количество какао, което се предполага, че допринася за здравето на сърцето ни, заедно с много мазнини, захар и калории.

Освен това, всички тези „шоколадови“ изследвания ни отклоняват от наистина важните области на изследване на храненето, свързани със затлъстяването и недохранването. Шоколадът, разбира се, не помага да се решат тези проблеми.

За съжаление, идеята, че тъмният шоколад е полезен, отдавна е проникнала в нашето съзнание. Дори такива строги диети като палео, насърчават използването на тъмен шоколад поради „многобройните ползи за здравето“.

Важно е да знаем: убедителни доказателства, че шоколадът има чудодейно въздействие върху тялото, все още няма. И не забравяйте, че една диета с много шоколад, във вдички случаи е диета, която съдържа много захар, калории и мазнини.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *