Как влияе времето на нивата на кръвната захар

Независимо дали се изпотявате или треперите от студ, трябва да вземете предпазни мерки, ако сте диагностицирани с диабет, за да избегнете скока на кръвната захар.

Дръжте захарта под контрол

Като начало, експертите съветват как да контролирате захарта при диабет:

 • Независимо от годишния сезон, уверете се, че тестовите ленти за измерване на кръвната захар и лекарствата се съхраняват на сухо място.
 • Осигурете си място, където да можете да спортувате през цялата година. Ще бъде чудесно, ако можете да правите упражнения у дома или фитнесът ви е наблизо.
 • Поддържайте теглото си под контрол през цялата година. Ако контролирате теглото, ще можете да контролирате и кръвната захар.

Времето се отразява на диабета

Когато температурата навън се променя, тя се отразява и на кръвната захар, особено при диабет. Времето влияе дори на ефективността на лекарствата. В допълнение, внезапните скокове в температурата на въздуха оказват лошо влияние върху способността на организма да произвежда инсулин. В същото време температурните промени оказват негативно влияние върху ефективността на лекарствата, които имат инсулин в състава си.

Проучванията показват, че когато навън е горещо, много диабетици търсят медицинска помощ. Те често се хоспитализират в болница, поради топлинен удар.

6 съвета: как да оцелявате в летните жеги с диабет

Обърнете внимание на тези препоръки, за да се справите със симптомите на захарен диабет, когато темпетатурата на въздуха се повиши рязко:

 1. Пийте много вода

Проблемът е, че в жегата е лесно да се дехидратирате, особено когато сте с диабет. Когато сте дехидратирани, концентрацията на захар в кръвта се увеличава, през бъбреците преминава по-малко кръв и те не са в състояние да отделят излишната глюкоза (кръвна захар) по време на уриниране. Когато е горещо, не пийте сладки напитки!

 1. Съхранявайте лекарствата правилно

Високата температура на въздуха през лятото може да повлияе неблагоприятно на:

 • качеството на лекарствата
 • работата на глюкомера
 • тест-лентите за измерване на кръвната захар.

Когато е горещо, количеството на инсулин в лекарствата, предписани за диабет, намалява. Не бива да ги съхранявате на по-висока температура от 25°С. Никога не оставяйте лекарствата в колата в горещ летен ден! Ако тръгнете на пътуване през лятото, носете лекарствата в хладилна чанта, но ги дръжте и далеч от леда в чантата.

 1. Избягвайте топлината при диабет

Физическата активност е важен момент в лечението на диабет. Но не трябва да спортувате навън, когато слънцето силно грее.

Правете упражнения рано сутрин или по залез слънце.

Ако не можете да тренирате сутрин или вечер, то по-добре да тренирате във фитнес, оборудван с климатик.

 1. Научете, кои са признаците на хипогликемия

Някои от симптомите на топлинен удар са подобни на тези, които се срещат при хора с хипогликемия (ниско ниво на захарта). При топлинен удар се наблюдават следните симптоми :

 • силно изпотяване
 • виене на свят
 • изтръпване.

Може би си мислите, че това се дължи просто на горещото време? В действителност, поради климатичните условия, нивото на кръвната захар може да падне много ниско, което е опасно за пациента.

Ако познавате тези тревожни признаци на ниска кръвна захар, ще ви бъде по-лесно да се справите с неприятните симптоми. Опитайте се да консумирате повече въглехидрати, за да повишите нивата на кръвната захар. Трябва да знаете как да реагирате, което е много важно, особено при ендокринните заболявания.

 1. Следете кръвната захар

Ако страдате от диабет, трябва по-често да проверявате кръвната си захар. По този начин може да изравнявате нивото на инсулина и да коригирате диетата си.

 1. Следете за състоянието на краката си

Пациентите с диабет трябва да бъдат много внимателни за краката си. През лятото се изкушавате да ходите боси или да носите отворени сандали. Но това може да свърши лошо за вас.

Винаги носете затворени обувки, дори и през топлия сезон. В края на деня проверявайте краката си за:

 • драскотини
 • мехури
 • рани.

Ако откриете някой от горните признаци, включително признаци на бактериални и гъбични инфекции, незабавно се свържете с лекар.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *