Как влияят тренировките на хормоните? – II-ра част

Хормони на щастието

Няма как да не завършим с тях: ендорфин, допамин и серотонин. Всъщност когато се говори за „хормона на щастието“, обикновено се има предвид серотонинът, но в случая ще разширим понятието, за да включим и останалите две. Тези субстанции носят не само физическо здраве и добри резултати, но влияят позитивно и на психиката ни.

Допамин. Той се произвежда в повишени количества по време на самата тренировка. Само двадесет минути джогинг са достатъчни, за да покачат значително нивата на допамин в организма. При по-интензивните спортове същият ефект може да се постигне и в рамките на пет минути. Повишеното производство на допамин от своя страна ни прави по-концентрирани, по-пъргави, по-будни. Допаминът действа и като добър наркотик. Той е основният виновник, който ни кара да се чувстваме добре по време на тренировка, въпреки физическото натоварване. Той ни предизвиква да завършим серията си от упражнения, въпреки умората. И веднъж усетили благотворното му влияние, нямаме търпение да тренираме отново. А колкото повече спортуваме, толкова повече допамин се отделя и по-доволни се чувстваме.

Серотонин. Повишението на този невротрансмитер идва след края на тренировката. Тогава нивата на допамин спадат и за сметка на тях се повишава серотонинът. Сред неговите функции са регулирането на телесната температура, на апетита и на цикъла сън-будуване. Освен това понижава усещането за болка. Той също е сред хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, защото освобождаването му ни носи вътрешно удовлетворение.

Ендорфин. Енергичните упражнения, както аеробни, така и анаеробни, предизвикват и отделяне на ендорфин – естествения телесен опиат. Той намалява чувството за болка, подобрява настроението и ни прави щастливи.

Хормоналният баланс в организма е сложен и се влияе от много фактори, но безспорно е, че тренировките имат благотоврно влияние върху него. Ако са редовни и добре балансирани (нито твърде леки, нито прекалено натоварващи) се наблюдава положителен ефект както върху хормоните, отговорни за растежа на мускулите, така и върху тези, поддържащи ни в добра кондиция. Трайният резултат – физическо здраве, позитивна нагласа и висока самооценка!

Ако искате да се погрижите за външния си вид и да оформите мускулите си, независимо от възрастта ви, вземете Anavor. Със своята 100 % натурална формула, капсулите Anavor ще се погрижат за обема на мускулите ви и най-важното – ще увеличат силата и издържливостта ви.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *