Какви са те, хората с аутизъм?

През 2007 г. Общото събрание на ООН обяви датата 2 април като ден за разпростеанение на информация за проблема с аутизма. Ще ви разкажем колко необикновени са хората аутисти и какво могат да постигнат, защото сред знаменитостите има много от тях.

Филмът, който стана визитна карточка на аутиста

Това е красива и тъжна история, която докосна стотици милиони сърца. „Rain Man“ е филм, който трябва да се гледа, и не защото е получил 4 Оскара. . . Това е една история за двама братя, които се променят. Психически болният Реймънд Бебит (Дъстин Хофман) е с аутизъм със синдром на учен (притежава изключителни математически умения), който лесно извършва всякакви сложни аритметически изчисления. Въпреки това, той е като малко дете, неспособно дори да напазарува храна от магазина.

 

В света има само няколко десетки такива хора. Те могат лесно да умножават седемцифрени числа, да възпроизвеждат дума по дума филм или лекция, която току-що са слушали.

Обикновено, тази способност е вторично явление, което придружава аутизма. В много редки случаи се получава след мозъчни травми. Най-често се проявява като феноменална памет, уникални способности за математиески изчисления, музика или визуални изкуства.

По-малкият брат на Реймънд – Чарли (Том Круз) е типичен американски бизнесмен, готов за печалби. Научавайки, че баща им е завещал всичките си пари на Реймънд, Чарли решава по всякакъв начин да получи попечителство над брат си, за да получи парите. Братята тръгват заедно на едно дълго пътуване, след което започва тяхната трансформация. Те се променят. Реймънд се научава да общува с момичета, да танцува, да носи костюми, а брат му Чарлз за пръв път в живота си започва да се интересува от някого и да жертва собствените си интереси в името на другите. Чарлз осъзнава как променя плановете си и вместо да мисли за печалба, той започва искрено да се радва на първите успехи на брат си.

Не, този филм не може да има щастлив край. Рей се връща в клиниката, въпреки желанието на Чарлз да го заведе у дома. И това не е случайно, защото тези хора наистина се нуждаят от специални грижи. В зависимост от тежестта на симптомите, те могат да имат известно ниво на социална адаптивност. При тежки случаи, като с Реймънд, без професионална помощ би било трудно, като се има предвид появата на агресия, която Рей показва понякога в ситуации, коото не могат да бъдат контролирани.

Дцата с аутизъм проявяват липса на социални взаимодействия. При тях са нарушени комуникационните умения. В допълнение, те са склонни към повторения, имат ограничени интереси и повтарящ се репертоар на поведение.

Изключителните качества, които притежават някои аутистични деца (саванти), ги правят специални. Независимо от трудностите на социализация и адаптация към външния свят, някои от тези хора правят истинска революция в областта на науката, изкуството и политиката. Не може да се твърди, че тази или онази историеска личност е била с аутизъм, но психиатрите, проучващи записи свързани с поведението на тези личности са склонни да приемат, че са имали аутизъм.

Сред тези хора има личности, които са променили света, плодовете на чиято дейност използваме до ден днешен. Тези хора блестящо се проявяват в професионалната си дейност.

Алберт Айнщайн

Два пъти нобелов лауреат, Алберт Айнщайн променя хода на човешката история с откритията си. Въпреки това, в училище му е било невероятно трудно да усвоява материала.

Айнщайн изпитвал големи затруднения в комуникацията и бил изключително чувствителен при допир. Въпреки, че има уникален ум, за него е било трудно да изрази мислите си. По това време,  не се оказвала помощ в училище на децата аутисти да могат да се изразяват. Може би това обяснява факта, че Айнщайн е бил слаб ученик.

Характерна негова черта било пълното му безразличие към храната. Не усещал вкуса и. За него нямало значение какво и кога яде. Това е много рядко срещано явление сред аутистите, тъй като те са невероятно придирчиви към вида и структурата на храната.

Въпреки проблемите с комуникацията, Айнщайн се жени и има три деца. Независимо от това, не може да се каже, че този брак е бил успешен. Алберт много обичал децата си, но не можел да понася докосването им.

Може да се спори много, защо Айнщайн е създал известните си теории. Дали аутизмът е изиграл роля, това е отворен въпрос.

Фолфганг Амадеус Моцарт

Гениален композитор, чиито произведения са преминали теста на времето. Според архивите, Моцарт е притежавал богат израз на лицето и правел много движения с ръце и крака. Той е бил склонен да повтаря, а писмата му се отличават с ехолалия- неконтролирано автоматично повторение на думи, чути от някой друг. Някои изследователи вярват, че ехолалията е един от начините за общуване с аутисти.

Моцарт бил невероятно чувствителен към звуците. Остри и силни звуци можели да му причинят необичайна болка. Той имал повишена възбуда и страдал също от синдрома на Турет, който се проявявал във викане на неприлични обиди.

Моцарт не можел дълго време да поддържа интелектуален разговор. Поведението му често било объркано. Имал резки промени в настроението, държал се безразсъдно и безгрижно. Но въпреки всичко, той създавал ненадмината музика.

Микеланджело

Има всички основания да се смята, че гениалният скулптор и художник от Ренесанса е бил аутист. Така смята експертът в областта на аутизма, психиатърът Майкъл Фицджералд.

„Неговият акцент еърху работата, необикновения начин на живот, ограничените интереси, лошите комуникативни уменив и трудностите при справянето с ежедневните проблеми вероятно са признаци на високо функциониращ аутизъм или синдром на Аспергер (аутистичен спектър).“

Микеланджело бил затворен, почти без приятели. Обичал да повтаря едни и същи действия и имал много обсесии. Художникът ставал много раздразнителен, ако се обърка нещо в хода на събитивта, на които бил свикнал. Най-малката промяна в рутината го разгнвявала. В същото време той бил смятан за странен и напълно безсилен. Именно тези характерни черти са позволили на д-р Фицджералд да направи такова заключение.

Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Четете още:

Как да помогнем на дете с аутизъм

Канистерапия или как кучето може да лекува човека

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + eight =