Какво е махмурлук и как се проявява?

Махмурлукът е много неприятно състояние, познато почти на всеки. То се причинява от отравящия ефект на алкохола върху тялото. Много хора приемат махмурлука като нещо нормално, но всъщност алкохолната интоксикация е опасно състояние, което изисква адекватно лечение.

Как се проявява махмурлукът: симптоми и причини

С махмурлука не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това е цял комплекс от нарушения в тялото, които се появяват след консумация на алкохолни напитки. Ето някои прояви на прекомерна консумация на алкохол:

 • Отравяне. Алкохолът в организма преминава през различни трансформации. По-специално, той се превръща в ацеталедхид, който се превръща в други токсични вещества. Ацеталдехидът лишава клетките от способността да окисляват редица други вещества, които се натрупват в организма, като по този начин го отравят. Освен чист алкохол, алкохолните напитки съдържат и много други вредни вещества, например някои етерични масла, които са много токсични за черния дроб. В този смисъл, токсиколозите и лекарите призовават да се консумира само висококачествен алкохол.
 • Течен дисбаланс. При тежък махмурлук настъпва дехидратация на организма. Поради липса на обем на циркулиращата кръв, се появява сухота в устата. Основната причина за това не е липсата, а дисбалансът на течности. При силна алкохолна интоксикация се получава патологично преразпределение на кръвта.
 • Нарушаване на метаболитите процеси. При алкохолно отравяне тялото консумира огромно количество витамини и микроелементи, което влияе отрицателно върху метаболизма.
 • Нарушения в киселинно-базовия баланс. Това е основната причина, поради която по време на махмурлук се появяват гадене и повръщане, и дишането става по-учестено.
 • Свръхчувствителност (раздразнителност). Алкохолът и ацеталдехидът оказват негативно влияние върху нервните клетки, поради което нервната система става свръхчувствителна. Ето защо, дори най-малкият звук или светлина могат да причинят болезнена реакция.
 • Смущения в съня. Алкохолът нарушава съня, тъй като пречи на появата на фазите на бързо заспиване. А именно, през тези периоди човек придобива сила, а без нормални фази на бързо заспиване е невъзможно да се постигне добър сън и почивка. В тази връзка, дори ако след пиене на много алкохол човек е спал 8-9 часа, той все още се чувства недоспал.

Какво да не се прави при махмурлук?

 • Да се пият алкохолни напитки. Най-често срещаният начин за справяне с махмурлук е пиенето на алкохол, с идеята, че „клин, клин избива“. В такъв случай обаче, порочният кръг се затваря, което води до алкохолизъм.
 • Да влезете в банята. При алкохолна интоксикация сърцето работи с повишен стрес, така че високата температура само утежнява това състояние. Ако имате сърдечно-съдови заболявания, рискувате да получите сериозни усложнения.
 • Да пиете кафе или горещ чай. В този случай има отново голямо натоварване върху сърцето. Кафето увеличава сърдечния ритъм и сухотата в уатата. Що се отнася до чая, тази напитка увеличава ферментацията в стомаха, което засилва усещането за интоксикация. С махмурлук, по-добре се откажете от тези напитки.

Как да облекчите махмурлука правилно

Какво да правим с махмурлук? Ето седем основни препоръки, които трябва да следвате, ако сте прекалили с пиенето:

 1. Достатъчно сън. Спете колкото може повече.
 2. Пийте минерална вода. Ще ви свършат работа и натурални сокове, и компоти. Тези напитки помагат при обезводняване и загуба на витамини и микроелементи.
 3. Вземете топъл душ. Добре е да е контрастен, но не горещ.
 4. Вземете активен въглен. Това ще ви помогне да неутрализирате действието на токсичните вещества и ще предотврати отравянето на тялото.
 5. Вземете аспирин. Ако имате главоболие по време на махмурлук, тогава аспиринът ще ви помогне (при условие, че нямате стомашни проблеми).
 6. Яжте яйца. Яйцето има много полезни аминокиселини, които са полезни за черния дроб.
 7. Дишайте чист въздух. Разходете се в парка или поне отворете прозореца, като вдишвате въздух. При вентилация на белите дробове, метаболитните процеси се подобряват и се отстранява неприятната миризма от устата.

Митове за махмурлука и алкохола

 • От смесването на алкохол и енергийни напитки се опивате. Това не е вярно. Всъщност, кофеинът, съдуржащ се в енергийните напитки, неутрализира седативния ефект на алкохола.
 • Редът и разнообразието на напитките са важни. Важно е количеството консумиран алкохол. Влошаването на състоянието при смяна на напитките се дължи на факта, че пиете твърде бързо.
 • Можете да намалите риска от махмурлук, ако приемате предварително аспирин и други таблетки. Преди да пиете алкохол, вземането на хапче няма смисъл, защото до момента, в който човек започне да има главоболие, ефектът от лекарството ще изчезне.
 • Алкохолът убива мозъчните клетки. Това не е съвсем вярно. Алкохолът има вредно въздействие върху дендритите – процесите в нервните клетки, което от своя страна оказват негативно влияние върху координацията.

И накрая, помнете, че във всичко трябва да има мярка. Чаша сухо вино на ден няма да ви навреди (при липса на противопоказания) и много лекари смятат, че това дори е полезно. Тук основното нещо е да не се злоупотребява

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *