Какво е манганът? Ползите от този основен минерал

Много хора знаят, че витамин В-12 поддържа нормални енергийни нива и че витамин С може да помогне на имунната система, но какво знаете за мангана? Той няма звезда както други хранителни вещества като калций, желязо или калий, но все още е от съществено значение и жизненоважно за вашето здраве. Манганът, който се съхранява в костите, бъбреците и панкреаса, е минерална следа, което означава, че тялото Ви се нуждае от много малки количества, но това не го прави по-малко важен. По-скоро човешкото тяло го изисква за много важни функции.

Ползи за здравето от мангана

Манганът поддържа нормалното здраве по няколко начина. Той е кофактор, който помага на ензимите да изпълняват функциите си в организма. Манганът е от съществено значение за метаболизирането на холестерола, въглехидратите и протеините. Като компонент на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (SOD), той помага за борбата с вредните ефекти на свободните радикали чрез превръщане на супероксид, метаболитен вторичен продукт, в по-безопасни молекули, които няма да причинят клетъчно увреждане.

Може да има и връзка между мангана и кръвната захар. Проучванията разкриват, че пациентите с диабет имат ниски нива на манган в кръвта, но изследователите не са успели да преценят дали диабетът води до спад в нивата на манган или ако неадекватният манган допринася за развитието на диабета.

Манган и здравето на костите

Манганът е от съществено значение за здравето на костите. Когато се комбинира с правилните количества калций, цинк и мед, манганът стимулира нормалната костна плътност, особено в гръбначния стълб и краката. Това е особено важно за възрастни, които са изложени на риск от остеопороза, особено жени в постменопауза. Петдесет процента от жените в постменопауза и около 25% от мъжете ще претърпят счупване, свързано с остеопорозата.

Съществуват и данни, които сочат, че манганът, приеман с глюкозамин и хондроитин, може да намали болката от остеоартрит. В едно проучване 52% от изследваната популация, приемаща комбинацията, съобщават за подобрение. За съжаление, тази полза изглежда се простира само до тези с лек остеоартрит. Не е наблюдавано значително намаление при лица, страдащи от тежък остеоартрит.

Дефицит на манган

Въпреки че истинският дефицит на манган е необичаен, експертите смятат, че 37% от американците не получават препоръчаното количество манган в диетата си.

Проучванията показват, че неадекватният прием на манган е свързан с хронични заболявания като диабет, остеопороза и епилепсия. Тъй като манганът е необходим за нормалното развитие на скелета, ниските нива могат да допринесат за скелетни и постурални аномалии.

Клиничните проучвания показват, че хората, които страдат от гърчове, имат по-ниски нива на манган в кръвта си.

Манганова токсичност

Докато тялото изисква манган за да функционира правилно, прекомерните количества могат да причинят манганова токсичност. Отразяват се допустимите горни нива на прием за хора:

1-3 години: 2 mg

4-8 години: 3 mg

9-13 години: 6 mg

14-18 години: 9 mg

19 години и по-големи: 11 mg

Всъщност, цинка, меда, селена и желязото са всички хранителни вещества, които също са тежки метали. Твърде много от всеки от тях, включително манганът, могат да окажат негативно влияние върху здравето, особено върху здравето на мозъка.

Излишъкът от манган се съхранява в мозъчната тъкан. Ако достигне токсични нива, може да доведе до невронно увреждане и невродегенеративно разстройство. Манганизмът, който има симптоми, подобни на болестта на Паркинсон, се получава, когато манганът се натрупва в базалните ганглии.

Манганова токсичност и деца

Децата са особено уязвими на манганова токсичност (и токсичност за тежки метали като цяло). Излишъкът от манган оказва негативно влияние върху развитието на мозъка, поведението, способностите за учене и паметта.

Какъв е най-добрият източник на манган?

Една балансирана диета, съставена от цели, реални, биологични храни, е най-добрият източник за пълния спектър от хранителни вещества, които се изискват от организма, включително манган. Има изобилие от обикновени храни, които са добър източник на манган, като ядки, бобови растения, семена, чай, пълнозърнести храни и листни зелени зеленчуци. Съществува обаче обичайното предупреждение, че съдържанието на манган, както и при всички хранителни вещества, може да варира в зависимост от почвата и района, където е бил отглеждан.

Манганови добавки

Ако вашата диета не осигурява достатъчно манган или други важни хранителни вещества, мултивитамина може да помогне за запълване на пропуските. Манганът се предлага като самостоятелна добавка, но най-добре е да се консумира манган със съответните хранителни вещества – като цинк, калций и мед – които работят заедно и могат да бъдат открити също под формата на хранителна добавка.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *