Какво издава цвета на вашата урина за вашето здраве

Ако очите ви са прозорец на душата ви, Вашата урина е прозорец на вашето здраве.

Забелязали ли сте, че повечето лекари препоръчват тестове за урина, когато отивате за преглед? Това е така, защото урината ви може да разкрие много неща за това, което се случва в тялото ви. Уханието, консистенцията и цветът на урината са всички показателни показатели за вашето благосъстояние и здравословно състояние.

Урината е съвкупност предимно от вода и изненадващо списък от съставки като урея, хлорид, натрий, калий, креатинин и други разтворени йони, както и различни неорганични и органични съединения. Всеки вид дисбаланс в тялото може да повлияе на цвета, консистенцията и миризмата на урината.

Приемането на течности разрежда жълтия пигмент в урината, така че колкото повече пиете, толкова по-ясна е урината ви. Когато пиете твърде малко вода или други течности, тялото се дехидратира и цветът става по-концентриран жълт.

Ако урината ви поема други необичайни цветове, това може да означава здравословен проблем.

1.Мътна

Ако урината ви изглежда мътна, това може да е признак за инфекция на пикочните пътища (UTI) или камъни в бъбреците. В случай на UTI, урината също ще има силна миризма на амоняк, или дори леко сладък мирис. Бактериите, причиняващи инфекцията, произвеждат неприятната миризма като страничен продукт.

В допълнение към това, ако имате симптоми като желание да пишкате по-често, но ако изпишквате малки количества урина, имате болка или усещане за парене, и болката в долната част на корема, вероятно имате UTI.

Когато страдате от инфекция с UTI, консултирайте се с Вашия лекар за правилна диагноза и лечение. Може да се нуждаете от антибиотици, за да изчистите инфекцията и да предотвратите допълнителни проблеми. Можете също да опитате домашни средства за защита, за да предотвратите UTI.

2.Червенa

Ако урината ви е сянка на червено или розово, това може да се дължи на различни причини.

Една проста причина зад това може да е това, което сте изяли преди няколко часа. Храни като моркови, къпини, цвекло могат да превърнат урината ви в розово-червен цвят. Някои от съединенията, които дават цвят на тези цветни храни, се екскретират в урината, след като бъбреците завършат обработката си. Ако това е така, вашият цвят на урината ще се върне към нормалното в рамките на един ден.

Понякога лекарствата, взети за лечение на туберкулоза, могат да превърнат урината в червеникав цвят.

Ако червеният или розовият цвят на урина продължава, това не е добър знак. Това може да означава тумор в пикочния мехур или бъбреците. Ако забележите кръв в урината си, това може да е признак за бъбречен камък или УТИ. Това може също така да сигнализира за проблем с отравянето на простатата или живака.

3.Оранжевa

Ако урината ви има светлооранжева сянка, няма какво да ви притеснява. Това вероятно показва леко обезводняване.

Други незначителни причини включват ядене на много храни, богати на бета-каротин, който се екскретира чрез урината ви. Добавки и лекарства, като витамин В комплекс и няколко разредители на кръвта също могат да причинят оранжево-жълта урина.

Но ако забележите повече флуоресцентен оранжев цвят, това може да означава, че нещо не е наред с черния дроб или жлъчните пътища. Високите нива на билирубин, дължащи се на възпаление на черния дроб, аномалии на чернодробните клетки или блокиране на жлъчните пътища, могат да променят цвета на урината ви до оранжево.

Всъщност оранжевата урина е възможен симптом на жълтеница.

4.Кафявa

Ако забележите, че вашият цвят на урината е променен на тъмнокафяв, това може да се дължи на диета, лекарства или някои здравни проблеми.

Яденето на големи количества алое вера може да причини кафява урина. Редица лекарства могат да потъмнят урината, особено антималарийни лекарства, лаксативи и мускулни релаксанти. Също така, мускулните наранявания, дължащи се на екстремни упражнения, могат да доведат до рядко заболяване, наречено рабдомиолиза, което може да доведе до кафява урина.

Освен това някои нарушения на черния дроб и бъбреците, като рак на черния дроб, цироза и остър хепатит, могат да превърнат урината в тъмнокафява, както и някои UTIs. Това се случва главно поради секрецията на излишния билирубин от черния дроб в урината. Понякога кафявата урина е свързана с порфирия, рядко наследено нарушение на червените кръвни клетки.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *